Vyprážaný kapor vás po tejto úprave možno poteší svojou chuťou.
Jednoduché kulinárske triky zaistia, že pri jedení nebude prekážať ani chuť blata, ani kosti.
Takáto príprava si ani nevyžaduje veľa úsilia a efekt je ohromujúci.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál smakosze prináša užitočné rady, vďaka ktorým bude váš sviatočný kapor skutočnou delikatesou.
Vyprážaný kapor – príprava
Mnoho ľudí sa rozhodne namočiť očisteného kapra do mlieka, aby sa zabezpečila mäkkosť rybieho mäsa.
Má tiež pomôcť zbaviť sa nepríjemného zápachu a chuti.
Táto činnosť však nie je taká dôležitá ako tie, o ktorých sa dočítate nižšie.
Kosti a bahnitá aróma už nebudú problémom.
Namiesto mlieka sa oplatí mäso pred vyprážaním dôkladne pripraviť.
Vynaložené úsilie sa určite vyplatí.
Čo presne by ste mali robiť?
Recept na chutného vyprážaného kapra
Namiesto namáčania do mlieka sa oplatí kapra dobre očistiť.
Rozhodujúce je dôkladne odstrániť hlien z rýb.
Potom mäso nakrájame, potrieme soľou a namočíme do citrónovej šťavy.
Vďaka tomu bude po vypražení v strúhanke jemná, plná chuti a bez kostí.
Ako pripraviť vyprážaného kapra?
Na prípravu chutného štedrovečerného jedla nepotrebujete veľa ingrediencií.
Detaily sú však veľmi dôležité.
V návode nižšie prezradíme, ako pripraviť kapra, ktorý bude chutiť každému.
Ingrediencie:
1 veľký filet z kapra s kožou
2 nie veľmi veľké citróny
15 g soli
20 g hladkej múky
30 g strúhanky
40 g prepusteného masla na vyprážanie
Postup:
Začíname odstránením šupín z kože kapra, ak nejaké sú.
Robíme to tak, že ostrou stranou noža prechádzame po koži ryby – od chvostovej strany po tú, kde bola hlava.
Rybu zbavíme hlienu podobným spôsobom, najprv opatrne poklepeme pod tečúcou vodou.
Je zodpovedný za blatovú chuť, ktorá sa často vyskytuje u nesprávne pripraveného kapra.
Teraz filé otočíme kožou nadol a mäso narežeme dosť nahrubo a takmer až po kožu.
Kapra nakrájame na menšie kúsky a preložíme do misky.
Opatrne potrieme soľou.
Z citrónov vytlačíme šťavu a nalejeme do ryby.
Prikryjeme potravinovou fóliou, aby neprišla do styku so vzduchom.
Dáme na 30 minút do chladničky.
Po tomto čase kapra opatrne scedíme.
Rybu obalíme v zmesi strúhanky a pšeničnej múky, pričom kúsky filé opatrne pritlačíme – obal lepšie priľne.
Vyprážajte na dobre rozohriatom prepustenom masle, pričom začíname od strany s kožou.
Po 5 minútach prípravy vyprážaného kapra otočíme a počkáme ďalšie 2 minúty.
Rybu vysušíme od prebytočného tuku na papierovej utierke.
Ako podávať vyprážaného kapra?
Vianočnú rybu je dobré podávať s kolieskami citróna a plátkami cesnakového masla.
Vyberajte len tuk, ktorý nie je výrazne korenený.
V opačnom prípade bude prídavok dominovať chuti kapra.
Rada na záver:
K zapichnutiu rybej kostičky v krku dochádza najčastejšie po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii.
Zväčša sa zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti.
Tá sa zvýrazňuje pri prehĺtaní, približuje otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.
Pri konzumácii rýb treba byť preto opatrní, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu.
Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.
Odborník upozorňuje, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb, aj to pod dohľadom dospelého.
Ďalej vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť.
Dobrú chuť a veľa šťastia!