Starý recept na kokosové rožteky s vôňou vanilky, ktoré už akosi neodmysliteľne patria k našim Vianociam.
Rožteky sú veľmi jemné a doslova sa rozpadajú na jazyku.
Navyše, môžete ich ešte vylepšiť čokoládovou polevou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
200 g masla
100 g jemne strúhaný sušený kokos
50 g práškový cukor
2 lyžice rumu
práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Ďalej:
čokoládová poleva (ak chcete polomáčané rožteky)
Postup:
Všetky suroviny zmiešame rukami v miske (maslo necháme zmäknúť).
Toto cesto sa trochu ťažšie mieša, treba trpezlivo miešať, kým sa nespoja dohromady.
Ak sa vám nedá spracovať pridajte opatrne (po lyžičkách) trochu mlieka (ale ak nemusíte, nedávajte).
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, spracujeme bochník a dáme do chladničky poriadne schladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje.
Po asi 1 – 2 hod.
Vytiahneme ochladené cesto z chladničky a na pomúčenej doske rukami vytvarujeme valček.
Nakrájame ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek.
Rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Nedávame veľmi husto, ja mám plech 30 x 40 cm a dávam piecť naraz 20 rožtekov (5 radov po 4 ks).
Piekla som na 180 ° asi 10 minút (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak).
Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, len zospodu upečené do svetlohnedá.
Nepečte je zbytočne dlho, aby sa vám nevysušili.
Necháme ich na plechu vychladnúť (po upečení sú veľmi mäkké a krehké, vyzerajú ako nedopečené, ale to nech vás nemýli).
Ešte vlažné obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom, prípadne môžeme namočiť do čokoládovej polevy.
Z tejto dávky cesta vyjde asi 50 rožtekov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)