Domáci PODPLAMENNÍK – najlepší recept: Upečte si ho doma, trvá to len 20 minút a chutí famózne!

Podplameník, starý recept na slaný koláč, ktorý robila už moja prababka, ale dlhé roky som ho nejedla.
[mashshare]

Podplameník je chutný a sýty koláč s bohatou históriou, ktorý sa teší obľube na celom Slovensku. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár.

 

 

Podplameník je aj u nás veľmi obľúbený starý recept na slaný koláč, ktorý robila už moja prababka, ale dlhé roky som ho nejedla.

Pripomenula mi ho pani Cynthia Szalaiová, ktorej recept som skúsila a je naozaj fantastický.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Odporúčam ho každému, kto chce tento starý recept vyskúšať.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

2 zemiaky

1 dcl mlieka

1 lyžičku cukru

1/2 čerstvého droždia

500 g hladkej múky

1 vajíčko

3 lyžice oleja

1 lyžica soli

Ďalej:

 

 

1 kyslá smotana

1 bryndza

Klobása

Slanina

Červená cibuľka

Voliteľné:

 

 

Zelená cibuľka

údené mäsko

prípadne môžete okraje potrieť trochou oleja s cesnakom

Postup:

 

 

Zemiaky si uvaríme klasicky v šupke.

Necháme vychladnúť a následne ošúpeme.

V miske si pripravíme kvások z droždia, 1 dcl teplého mlieka, lyžičky cukru a rozmeleného droždia.

 

 

Počkáme, kým kvások vyjde a zatiaľ si nachystáme ďalšie prísady.

Do väčšej misky dáme hladkú múku, vajíčko, olej, soľ, roztlačené zemiaky.

A nakoniec pridáme aj kvások.

 

 

Podľa potreby pridávame vlažné mlieko (cesto by malo byť vlažné).

Cesto prikryjeme utierku a na teplom mieste necháme klasicky vykysnúť.

Keď cesto vykysne, nachystáme si plech na pečenie a dobre ho vymažeme olejom.

Na cesto rozložíme cesto a dobre ho ponaťahujeme až ku krajom.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak.

Keď je cesto upečené, natrieme plnkou.

Plnka:

 

 

zmiešame kyslú smotanu s bryndzou a natrieme na cesto.

Pridáme nakrájanú slaninku, klobásu a nadrobno nakrájanú cibuľku.

Dáme ešte na pár minút zapiecť a podávame.

 

 

Nikiekto už ani nezapeká, ale my to tak máme radšej.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.