Ak chcete, aby mäso uložené vo vašej chladničke vydržalo dlhšie čerstvé, oplatí sa dodržiavať niekoľko jednoduchých, ale účinných rád.
Vďaka nim sa vyhnete nielen plytvaniu jedlom, ale zabezpečíte si aj chutné a zdravé jedlá.
Aj tá najchutnejšia šunka kúpená v obchode môže rýchlo stratiť chuť, ak ju nesprávne skladujeme.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako uvádza portál pysznosci, nevhodné skladovacie podmienky môžu viesť k vzniku klzkého povlaku na mäse a strate jeho prirodzenej farby.
V dôsledku toho okamžite stratíte chuť na mäso.
Žiaľ, veľa ľudí robí tú chybu, že šunky skladujú v igelitových vreckách, čo urýchľuje proces kazenia.
Ako správne skladovať studené mäso?
Ak sa chcete vyhnúť plytvaniu potravinami a udržať mäso dlhšie čerstvé, stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel.
V prvom rade, ak neradi chodíte do obchodu a uprednostňujete väčšie nákupy menej často, zvoľte radšej suché klobásy, kabanos, salámy a dlhozrejúce šunky.
Tieto druhy mäsa môžu stráviť v chladničke dlhšie bez toho, aby stratili svoju čerstvosť.
Mäso v prírodnom čreve má kratšiu trvanlivosť a malo by sa skladovať pri teplote 2 až 7 °C .
Kúpené mäso v žiadnom prípade nenechávajte v plastových vreckách.
Pripravte si radšej sklenenú nádobu (sklo neabsorbuje pachy) a listy papiera na pečenie, ktoré nastrihajte na menšie kúsky.
Umiestnite časť papiera na dno nádoby, potom šunku, potom znova papier a ďalšie porcie údenín.
Je dôležité, aby mäsá mali prístup vzduchu, aby mohli vyschnúť a nezískali slizký povrch.
Nádobu preto prikryjeme vekom, ale pevne ju nezatvárame.
Teraz ju len položte na strednú policu chladničky.
Vďaka tomu nám mäso vydrží dlhšie čerstvé.
Pamätajte tiež, že najlepším riešením je kúpiť menej šunky, aby sa nepokazila a nemuseli ste ju vyhadzovať.
Ak je to možné, snažte sa vyberať mäso vcelku, nie plátky.
V tejto forme vydrží dlhšie čerstvé.
Ako zistiť, keď šunka nie je čerstvá?
Ako však zistíte, či skladovaná šunka už nie je čerstvá?
Keď sa produkt blíži k skaze, zvyčajne sa zmení na modrú alebo zelenkastú farbu.
Na jeho povrchu sa môže objaviť mastný a lepkavý povlak.
Ak sa šunka začne kaziť, môže začať vydávať charakteristický zápach podobný amoniaku.
To je signál, že v mäse prebiehajú pokročilé chemické procesy, ktoré môžu viesť k tvorbe toxínov.
Keď sa to stane, šunka už nie je bezpečná na konzumáciu.
Veľa šťastia!