Potrebujeme:
650 g hladkej múky
340 ml oleja
170 ml vriacej vody
1 bal. prášku do pečiva
Džem, lekvár alebo nutellu, alebo inú náplň podľa chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Práškový cukor na obalenie
Postup:
V miske zmiešame vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Ak sa vám cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme na plát hrubý pol centimetra a vykrajujeme kruhy s priemerom cca 5 – 8 cm (môžeme vykrajovať aj trojuholníky či obdĺžniky, podľa toho, aké tvary chceme vytvárať.
Na každý kúsok navrstvíme zvolenú náplň a potom jednoducho preložíme. Okraje cesta pritlačíme vidličkou.
Všetky kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (tak, aby sa nedotýkali) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 250 stupňov približne 15 minút.
Necháme vychladnúť a obalíme v práškovom cukre.
Viedenské vanilkové rožteky
Potrebujeme:
200 g masla zmäknutého
200 g práškového cukru
4 ks vaječného žĺtka
100 g vanilkového pudingového prášku
400 g hladkej múky
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a žĺtkami. Postupne pridávame aj preosiaty pudingový prášok a múku. Vypracujeme jednotné cesto, z ktorého formujeme rožteky, prípadne iné tvary pečiva. Potom už len stačí uložiť na pelch vystlaný papierom na pečenie a piecť 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Pravé bratislavské rožteky
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
500 g hladkej mäky
50-80 g čerstvého droždia
10 g soli
150 g kr. cukru
30 g masla
200 ml mlieka
Náplň maková:
350-400 ml vody
750 g mletého maku
300 g cukru krupica
1 bal. vanilkového cukru
Kôru z 1 citróna
Náplň orechová:
250 g mletých orechov
150-200 g práškového cukru
300 ml mlieka
100 g mletých piškót
2 lyžice rumu
1 bal. vanilkového curku
Na potretie:
3-4 žĺtky
Postup:
Asi ½ mlieka zahrejeme a rozmelíme v ňom droždie. Necháme stáť 15-20 minút a potom vlejeme do zmesi hladkej a polohrubej múky. Pridáme aj cukor, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo a vymiešame jednotné cesto. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a vložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto vykysne, prehnetieme ho v rukách, necháme 20 minút odležať a potom ho rozdelíme na dve polovice. Cesto vyformujeme na dva podlhovasté šúľky a tie nakrájame na menšie kúsky (každý by mal vážiť okolo 30 g.
Kúsky cesta vyformujeme na guľôčky a tie jednoducho rozvaľkáme do tvaru placky. Do stredu každej placky navrstvíme plnku (ideálne vyformovanú do tvaru valčeka) a potom zavinieme a vyformujeme valčeky, ktorých okraje zahneme (okraje musia byť tenšie ako stredná časť). Rožteky preložíme na vymastený plech a necháme podkysnúť aspoň 20 minút. Potom potrieme zmesou rozmiešaných žĺtok s trochou vody. Rožky potrieme a následne odnesieme na chladnejšie miesto do prievanu, aby vaječná poleva zaschla. Keď sa tak stane, rožteky opäť prenesieme na teplejšie miesto, kde poleva praskne – to je dobre, vznikne nám tak mramorový vzor. Pre výraznejší mramorový vzor môžeme procedúru zopakovať.
Pečieme Pri teplote 200 stupňov asi 12-15 minút.
Plnka:
Maková: Cukor rozpustíme vo vode a preložíme na plameň. Pridáme mak a miešame, kým mak nezahustí. Zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme úplne vychladnúť. Zmes by mala byť dosť hustá, aby sa z nej dali formovať šúľky.
Orechová: Cukor pridáme do mlieka, preložíme na plameň a zahrievame. Pridáme orechy a miešame, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme odpočívať aspoň 45 minút.
Ak sa nám náplne zdajú príliš riedke, môžeme ich zahustiť nasucho opraženou strúhankou.
Orechové rožteky
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
200 g masla
200 g smotanového syra (Philadelphia, mascarpone – ako alternatívu môžete zvoliť jemný tvaroh)
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
Strúhanú kôru z jedného citróna
Štipku soli
Náplň:
2 bielky
130 g mletých orechov
1 bal. vanilkového cukru
2-3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Pridáme kôru, smotanový syr a nakoniec po častiach vmiešame do cesta múku so soľou. Vymiešame jednotné hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať približne pol hodinku.
Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame vidličkou bielky s oboma druhmi cukru a nakoniec do hmoty primiešame orechy. Vznikne nám tuhšia hmota podobná cestu, ktorá sa bude ľahko tvarovať.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenký plát s hrúbkou 2-3 mm. Z plátu pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme kolieska.
Z náplne si formujeme šúľky, ktoré vložíme do stredu každého kolieska z cesta. Potom okraje cesta preložíme cez náplň tak, aby sa okraje cesta prekrývali a stred zatlačíme vidličkou. Náš tip – aby cesto lepšie držalo, môžeme okraje prilepiť roztokom cukru (1 lyžičku cukru zmiešame s niekoľkými kvapkami vody a vymiešame sirup, ktorý použijeme na spojenie okrajov cesta).
Takto pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté.
Upečené rolky môžeme posypať práškovým cukrom.
Lahôdkové plnené rožteky
Potrebujeme:
Na cesto:
1 lyžicu kyslej smotany
250 g masla
1 lyžičku jedlej sódy
2 šálky + podľa potreby polohrubá múka – múku je potrebné pridávať podľa toho, aby bolo ceste pružné a nelepilo
Na plnku:
Lekvár
Tvararoh s hrozienkami
Vlašské orechy
Mak
Postup:
Ako prvé si do misky nasypeme 2 šálky múky (objem 250 ml) a nastrúhané dobre vychladené maslo. Vypracujeme drobivú zmes.
Do cesta pridáme smotanu, sódu a pridávame toľko múky, aby nám vzniklo nelepivé pružné cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, ktorý zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Pripravíme si náplň – napríklad moju najobľúbenejšiu makovo-orechovú. Mletý mak zmiešame s trochou vody a práškovým cukrom. Ďalšou alternatívou sú mleté vlašské orechy s cukrom.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na tenučký plát – 1-2 mm. Cesto narežeme na trojuholníky a na širší koniec každého trojuholníka navrstvíme náplň.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Hoci každá rúra pečie inak, s dĺžkou pečenia to netreba preháňať, aby rožteky neboli vysušené. Upečené rožky poprášime práškovým cukrom.
Vanilkové rožteky bez vajec
Potrebujeme:
380 g hladkej múky
70 g práškového cukru
200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)
80 g masla
1 vanilkový cukor
90 g mletých vlašských orechov
Na obaľovanie:
Vanilkový cukor 3-4 balíky
5 lyžíc práškového cukru
Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.
Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.
Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Škoricové rožteky plnené pudingom
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
1 lyžičku soli
3 lyžice kr cukru
300 ml
60 g zmäknutého masla
1 vajce
2 žĺtky
30 g čerstvého droždia
Na krém:
600 ml mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
5 lyžíc kr. cukru
2 bal. vanilkového cukru
50 g masla
Na vrch:
2 lyžice roztopeného masla
4 lyžice kr. cukru
1 lyžicu škorice
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
V teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a počkáme, kým vyjde kvások.
Potom kvások zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto, prikryjeme utierkou a necháme 45-50 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme náplň. Z mlieka, vanilkového cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a potom po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 12 rovnakých bochníkov.
Každú časť rozvaľkáme, na jednu polovicu navrstvíme asi 1 lyžicu náplne a druhú polovicu narežeme. Potom náplň zavinieme a cez vrch preložíme narezanú časť cesta. Takto naplnené rožky prikryjeme utierkou a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
Pwčieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 15 minút, alebo kým povrch cesta nie ej zlatistý.
Po upečení potrieme rozpusteným maslom a obalíme v zmesi škorice a cukru. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Parížske rožky
Potrebujeme:
4 bielky
300 g práškového cukru
150 g mletých vlašských orechov
30 g hladkej múky
Plnka:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
250 g masla
2 lyžice kakaa
Poleva:
Rozpustená čokoláda s maslom
Postup:
Biely ušľaháme s práškovým cukrom. Potom preložíme nad paru a šľaháme, kým hmota zhustne (že má krém správnu konzistenciu spoznáme podľa toho, že ho naberieme na lyžičku a on nesteká – trvá to približne 20 minút). Potom pridáme múku, orechy a všetko spolu prešľaháme.
Zložíme z pary a necháme 15 minút odstáť – krému bude počas chladnutia ešte viac hustnúť.
Potom krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a na mastný papier na pečenie dávkujeme jednotlivé tvary rožtekov.
Rožteky je najlepšie piecť v teplovzdušnej rúre nastavenej na 50 stupňov. Cesto sa môže sušiť pomerne dlho, treba ho preto pravidelne kontrolovať.
Pripravíme si krém. Vajcia ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny a preložíme do vodného kúpeľa. Šľaháme, kým krém nie je dostatočne hustý a nezačne sa lepiť na okraje misy. Ku koncu primiešame do krému kakao. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach ho všľaháme do kakaového krému.
Keď sú rožteky dostatočne vysušené vyberieme ich z rúry a pomocou cukrárenského vrecka na ne navrstvíme kakaový krém. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme s trochou oleja alebo masla vo vodnom kúpeli. Vrchnú časť rožtekov jednoducho namáčame do rozpustenej polevy a necháme stuhnúť.