Prinášame vám zbierku najlepších šalátov z červenej repy.
Urobte niečo pre svoje zdravie a dajte si jeden už dnes!
Účinky na zdravie:
-Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
-Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.
-Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.
-Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
-Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
-Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
-Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
-Bojuje proti únave, aj chronickej únave.
-Bojuje proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie. Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.
-Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
-Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
-lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
-pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
-Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
-Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
-Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
-Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík. Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Šalát na chudnutie a na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy surovej
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.
Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a keďže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:
V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.
Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.
Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Ruský šalát z červenej repy
Potrebujeme:
1 ks červenej repy (surovej)
kúsok zeleru
1 ks lahôdkovej cibuľky
1 kyslá smotana
1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)
Soľ, korenie
1 lyžica octu balcamico octu
Postup:
Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť.
Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!
Šalát zo surovej červenej repy
Tento jednoduchý a zdravý čerstvý šalát je pripravený v priebehu niekoľkých minút a je ideálnou prílohou k mastným a ťažkým jedlám, pretože výrazne zlepšuje trávenie.
Potrebujeem:
červenú repa surová
10 dkg vlašské orechy
tri strúčiky cesnaku
mrkvu
tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu
Postup:
Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.
Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
Pridáme aj nasekané orechy.
Nakoniec vmiešame aj majonézu.
Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami
Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.
Potrebujeme:
červenú repu surovú
tri lyžičky citrónovej šťavy
dve stredne veľké jablká
jednu polievkovú lyžica medu
jednu lyžicu rastlinného oleja
zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)
Postup:
Ošúpeme červenú repu, jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.
Pridáme med, citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.
Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.
Šalát z čerstvej červenej repy a kapusty
Tento šalát je výborný ako antioxidant, odstraňuje toxíny z tela a chutí naozaj výborne.
Potrebujeme:
červenú repu surovú
Hlávkovú kapustu 20 dkg
tri lyžice ľanového oleja
1 mrkvu
dve jablká
jednu lyžicu citrónovej šťavy
Postup:
Repu a mrkvu očistíme a nakrájame natenko.
Rovnako si najemno nakrájame aj kapustu.
Všetky druhy zeleniny zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Nakoniec pridáme ľanový olej a dochutíme soľou.
Tento šalát pomáha zbaviť sa mnohých chorôb, ktoré súvisia s trávením. Ak vám červená repa nechutí, v tomto šaláte ju môžete nahradiť napríklad reďkovkami, takže šalát bude ešte šťavnatejší.
Šalát s čerstvou červenou repou a jogurtom
Pokiaľ konzumujete tento šalát pravidelne, váš metabolizmus sa výrazne zlepší a budete mať aj krajšiu pleť.
Potrebujeme:
15 dkg sušených sliviek
10 dkg orechov
Červenú repu surovú
150 ml jogurtu
jedna polievková lyžica medu
príprava:
Ak sú slivky príliš vysušené, môžeme ich na chvíľu zaliať horúcou vodou.
Repu nakrájame a rovnako aj slivky, zmiešame.
Orechy popučíme na malé kúsky a pridáme sa do zmesi.
Nakoniec vmiešame med, jogurt a je to.
Tento šalát je jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať červenú repu.
Zdravý zemiakový šalát
Potrebujeme:
300 g uvarenej červenej repy
300 g zemiakov uvarených v šupke
2 vajcia uvarené natvrdo
1 červenú cibuľu
Na zálievku:
150 ml bieleho jogurtu
Niekoľko kvapiek olivového oleja
Soľ, čierne mleté korenie
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Postup:
Uvarenú vychladnutú repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
Rovnako ošúpeme zemiaky a pretlačíme ako na šalát. Vajcia nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske.
V inej miske zmiešame prísady na zálievku a tú zmiešame so šalátom. Môžeme ihneď podávať.
Vajíčkový šalát z červenej repy
Potrebujeme:
300 g varenej červenej repy
2 vajcia uvarené natvrdo
80 g strúhaného syra
3 lyžice bieleho jogurtu
Štipku soli
Červenú papriku
Čierne mleté korenie
Voliteľné:
1 strúčik cesnaku
Drvené vlašské orechy
Zavárané uhorky
Zmes korenín podľa chuti
Postup:
Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame.
V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť. Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.
Podávame inheď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami. Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.
Bomba šalát na chudnutie
Potrebujeme:
1 uvarenú stredne veľkú červenú repu
1 mrkvu
1 jablko
100 g hlávkovej kapusty
Citrónovú šťavu
Postup:
Zeleninu aj ovocie nakrájame na tenké prúžky, prípadne môžeme nastrúhať na strúhadle. Zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Podávame ako prílohu, desiatu, alebo večeru. Môžeme dochutiť koreninami podľa chuti.
Kombinácia použitej zeleniny dokáže skvele prečistiť tráviacu sústavu a teda pomôže pri zdravom chudnutí.
Navyše, vitamíny, ktoré obsahuje, vám pomôžu v zdraví prekonať chladné dni.
Šalát s čerstvou červenou repou a kozím syrom
Geniálny tip pre každého, kto má rád typickú chuť kozieho syra, ktorá skvele dopĺňa chuť červenej repy.
zloženie:
dve menšie repy
dve mrkvy
tri strúčiky cesnaku
15 dkg kozieho syra (prípadne syru feta)
dve polievkové lyžice kyslej smotany
soľ, korenie a zelené bylinky
Postup:
Repu umyjeme a nastrúhame, rovnako aj mrkvu.
Repu a mrkvu si zmiešame v miske.
Pridáme aj pretlačený cesnak a opäť premiešame.
Šalát posypeme syrom.
Podávame s kyslou smotanou a ochutíme soľou a zelenými bylinkami.