Orechy namočte do tejto tekutiny a počkajte: Budete len žasnúť, keď pocítite účinok!

Nezáleží, aký druh máte práve doma, odteraz namáčam všetky orechy.

Orechy sú najlepším občerstvením, ktoré si môžete vybrať. Majú množstvo cenných minerálov, vitamínov a tukov.

 

 

Pravidelná konzumácia orechov tiež pomáha pri tvorbe „hormónu šťastia“ – serotonínu.

Fanúšikovia orechov majú lepšiu náladu a každý deň sú menej vystresovaní. Menej maškrtia a to najmä medzi jedlami, pretože majú omnoho dlhšie pocit sýtosti.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Orechy majú jednu nevýhodu, ktorej sa však ľahko zbavíte, ak viete, ako na to.

Prečo by ste mali jesť každý deň?

Orechy sú predovšetkým zdrojom minerálov a cenných nenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu.

Okrem toho obsahujú veľa bielkovín, vitamíny skupiny B a vitamín E, považovaný za „vitamín mladosti“.

 

 

Sú aj veľmi sýte – na sýtosť ich netreba veľa, no niekedy je ťažké sa od nich odtrhnúť. Po zjedení väčšej porcie však môžete cítiť pocit ťažoby, ako po veľkom bravčovom rezni .

Prečo sa to deje?

Prečo orechy „sedia“ na bruchu?

Orechy pozostávajú hlavne z tukov. Zvyšujú ich kalorickú hodnotu, ale zrýchľujú aj trávenie a vláknina vás zasýti už po hrsti – zvyšok orechov tak zjete nie pre pocit hladu, ale pre chuť.

Vlašské orechy obsahujú až 65 g tuku na 100 g.

Pekanové orechy sú ešte tučnejšie – v 100 g výrobku majú až 72 g tuku .

Pistácie obsahujú oveľa menej tuku (45 g tuku / 100 g hmoty).

 

 

Sú to ale dobré tuky, no vo väčšom množstve môžu zaťažiť žalúdok a pečeň. Ďalším dôvodom, prečo sa po zjedení orechov môžete cítiť „ťažko“, sú prirodzené inhibítory enzýmov.

Ide o látky, ktoré zabránia vyklíčeniu rastliny v nepriaznivých podmienkach.

Patria medzi ne okrem iného: kyselina fytová a struma.

Tieto látky, ak sú konzumované s orechmi, zablokujú tráviace enzýmy – vstrebe sa len časť živín z orechov. Goitrogény môžu tiež narušiť funkciu štítnej žľazy.

Na čo pomáha namáčanie orechov?

 

 

Namáčanie orechov má priaznivý vplyv na chuť aj nutričnú hodnotu mnohých orechov – nielen vlašských.

Namáčať môžete aj iné druhy orechov a ich zmesi.

Vďaka tomu sa zbavíte aj soli – ak chcete dezert s orechmi a máte k dispozícii len slané orechy.

Namáčanie orechov tiež pomôže v nasledovných aspektoch:

 

 

-zachováva všetky vitamíny a minerály,

-odstraňuje alebo znižuje množstvo kyseliny fytovej a goitrogénov ,

-odstraňuje nečistoty.

Namáčaním vlašských a lieskových orieškov budú chutiť ako čerstvo natrhané. Namočené orechy budú teda ľahšie stráviteľné a zbavíte aj charakteristickej horkosti.

Ako namáčať orechy?

Osvedčených spôsobov, ako orechy namáčať, je aspoň niekoľko.

Najznámejší je naslodovný postup:

 

 

namáčanie orechov vo vode s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy alebo jablčného octu (to vám pomôže zbaviť sa kyseliny fytovej)

Na 1 diel orechov použite 2 diely vody – orechy pri namáčaní napučia.

Voda by sa mala prevariť a nechať vychladnúť,  nepoužívajte vodu z vodovodu. Namáčanie orechov, dokonca aj vo vode so šťavou, nezmení ich prirodzenú chuť.

Ako dlho by malo trvať namočenie orechov?

 

 

Doba namáčania závisí od druhu orechov. Zvyčajne to 1 trvá hodinu až 12 hodín.

Po namáčaní orechy ihneď použite alebo opláchnite, osušte utierkou a osušte. Môžete to urobiť v sušičke potravín alebo v rúre nastavenej na 40-50 stupňov C, s pootvorenými dvierkami. Potrebujú pár hodín v rúre, no vďaka tejto úprave nesplesnivejú.

Koľko času potrebujú jednotlivé druhy?

Para orechy, píniové oriešky a makadamové orechy: 1 hodina

Pistácie, kešu: 2-4 hodiny

Vlašské orechy a mandle: minimálne 8 hodín

Lieskové orechy: minimálne 10 hodín.

 

 

Podobne ako lieskové orechy namáčajte ostatné obilniny: pšenicu alebo ovos a strukoviny: fazuľu, cícer alebo sóju. Namáčanie orechov je voliteľné – ak nemáte čas, nemusíte to robiť. Pred jedlom sa ich však oplatí zaliať vodou a chvíľu počkať.

Neplytváte tak cennými nutričnými hodnotami a zlepšíte ich chuť.

Tiež mierne zmäknú, keď sa namočia a budú sa jesť oveľa príjemnejšie (ale úplne neprestanú chrumkať, ak máte radi tento efekt).

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie