Orechy sú najlepším občerstvením, ktoré si môžete vybrať. Majú množstvo cenných minerálov, vitamínov a tukov.
Pravidelná konzumácia orechov tiež pomáha pri tvorbe „hormónu šťastia“ – serotonínu.
Fanúšikovia orechov majú lepšiu náladu a každý deň sú menej vystresovaní. Menej maškrtia a to najmä medzi jedlami, pretože majú omnoho dlhšie pocit sýtosti.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Orechy majú jednu nevýhodu, ktorej sa však ľahko zbavíte, ak viete, ako na to.
Prečo by ste mali jesť každý deň?
Orechy sú predovšetkým zdrojom minerálov a cenných nenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu.
Okrem toho obsahujú veľa bielkovín, vitamíny skupiny B a vitamín E, považovaný za „vitamín mladosti“.
Sú aj veľmi sýte – na sýtosť ich netreba veľa, no niekedy je ťažké sa od nich odtrhnúť. Po zjedení väčšej porcie však môžete cítiť pocit ťažoby, ako po veľkom bravčovom rezni .
Prečo sa to deje?
Prečo orechy „sedia“ na bruchu?
Orechy pozostávajú hlavne z tukov. Zvyšujú ich kalorickú hodnotu, ale zrýchľujú aj trávenie a vláknina vás zasýti už po hrsti – zvyšok orechov tak zjete nie pre pocit hladu, ale pre chuť.
Vlašské orechy obsahujú až 65 g tuku na 100 g.
Pekanové orechy sú ešte tučnejšie – v 100 g výrobku majú až 72 g tuku .
Pistácie obsahujú oveľa menej tuku (45 g tuku / 100 g hmoty).
Sú to ale dobré tuky, no vo väčšom množstve môžu zaťažiť žalúdok a pečeň. Ďalším dôvodom, prečo sa po zjedení orechov môžete cítiť „ťažko“, sú prirodzené inhibítory enzýmov.
Ide o látky, ktoré zabránia vyklíčeniu rastliny v nepriaznivých podmienkach.
Patria medzi ne okrem iného: kyselina fytová a struma.
Tieto látky, ak sú konzumované s orechmi, zablokujú tráviace enzýmy – vstrebe sa len časť živín z orechov. Goitrogény môžu tiež narušiť funkciu štítnej žľazy.
Na čo pomáha namáčanie orechov?
Namáčanie orechov má priaznivý vplyv na chuť aj nutričnú hodnotu mnohých orechov – nielen vlašských.
Namáčať môžete aj iné druhy orechov a ich zmesi.
Vďaka tomu sa zbavíte aj soli – ak chcete dezert s orechmi a máte k dispozícii len slané orechy.
Namáčanie orechov tiež pomôže v nasledovných aspektoch:
-zachováva všetky vitamíny a minerály,
-odstraňuje alebo znižuje množstvo kyseliny fytovej a goitrogénov ,
-odstraňuje nečistoty.
Namáčaním vlašských a lieskových orieškov budú chutiť ako čerstvo natrhané. Namočené orechy budú teda ľahšie stráviteľné a zbavíte aj charakteristickej horkosti.
Ako namáčať orechy?
Osvedčených spôsobov, ako orechy namáčať, je aspoň niekoľko.
Najznámejší je naslodovný postup:
namáčanie orechov vo vode s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy alebo jablčného octu (to vám pomôže zbaviť sa kyseliny fytovej)
Na 1 diel orechov použite 2 diely vody – orechy pri namáčaní napučia.
Voda by sa mala prevariť a nechať vychladnúť, nepoužívajte vodu z vodovodu. Namáčanie orechov, dokonca aj vo vode so šťavou, nezmení ich prirodzenú chuť.
Ako dlho by malo trvať namočenie orechov?
Doba namáčania závisí od druhu orechov. Zvyčajne to 1 trvá hodinu až 12 hodín.
Po namáčaní orechy ihneď použite alebo opláchnite, osušte utierkou a osušte. Môžete to urobiť v sušičke potravín alebo v rúre nastavenej na 40-50 stupňov C, s pootvorenými dvierkami. Potrebujú pár hodín v rúre, no vďaka tejto úprave nesplesnivejú.
Koľko času potrebujú jednotlivé druhy?
Para orechy, píniové oriešky a makadamové orechy: 1 hodina
Pistácie, kešu: 2-4 hodiny
Vlašské orechy a mandle: minimálne 8 hodín
Lieskové orechy: minimálne 10 hodín.
Podobne ako lieskové orechy namáčajte ostatné obilniny: pšenicu alebo ovos a strukoviny: fazuľu, cícer alebo sóju. Namáčanie orechov je voliteľné – ak nemáte čas, nemusíte to robiť. Pred jedlom sa ich však oplatí zaliať vodou a chvíľu počkať.
Neplytváte tak cennými nutričnými hodnotami a zlepšíte ich chuť.
Tiež mierne zmäknú, keď sa namočia a budú sa jesť oveľa príjemnejšie (ale úplne neprestanú chrumkať, ak máte radi tento efekt).