Vlašské orechy oprávnene získali titul superpotraviny.
Obsahujú celé spektrum prospešných vitamínov –A, B1, B2, B12, B 15, C, K, E, ale aj látky ako karotén, kyselinu linolénovú, fosfor, draslík, vápnik, železo a zinok.
Jedinečná kombinácia týchto a ďalších látok obsiahnutých vo vlašských orechoch je veľmi účinným a chutným prostriedkom pre posilnenie organizmu a zdravia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dokonca Štúdia z Harvardu tvrdí, že si stačí dať pár orechov niekoľkokrát do týždňa a budete žiť dlhšie.
Ak máte to šťastie, že sa vám orechy urodili neváhajte a uchovajte si ich na dlhé mesiace – ba až roky.
Máme pre vás najlepšie tipy, ako na to!
Orechy zavárané na sucho!
Orechy budete mať poruke vždy, keď ich budete potrebovať.
Nemusíte sa báť, že orechy zatuchnú, alebo splesnivejú.
Potrebujeme:
Čisté poháre na zaváranie
Olúpané orechy
Postup:
Do pohárov jednoducho vložíme orechy.
Potom takto naplnené poháre vložíme do rúry a zapneme ju na 70 stupňov.
Necháme v rúre 10 minút, potom na poháre položíme viečka (nezaťahujeme) a vložíme ešte na 10 minút do rúry.
Vyberieme z rúry, zatiahneme napevno a skladujeme.
Ak chcete, dá sa zavárať nasucho aj v mikrovlnke.
Stačí, ak otvorené poháre vložíme do mikrovnky a 2 poháre necháme 2,5 minúty vo vnútri pri plnom výkone.
Vyberieme utierkou, zatiahneme a obrátime viečkom nadol.
Keď pohár vychladne, môžeme uskladniť.
Zamrazenie
Vylúpané orechy sa dajú skladovať v mrazničke.
Pri stálej teplote pod bodom mrazu vydržia pokojne aj pol roka, bez toho aby došlo k zníženiu ich chuťovej a vzhľadovej kvality.
Výhodou je, že mrazené vlašské orechy môžete ihneď použiť pri varení, dajú sa veľmi ľahko krájať a strúhať.
Do mrazničky ich uschovajte v pevne uzatvorenej plastovej krabičke, prípadne v mikroténovom sáčku.
Je dôležité, aby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, ktoré v mrazničke máte uložené.
Uloženie do chladničky
Ak doma či na chate nemáte k dispozícii mrazničku, dá sa využiť aj chladnička. Tu však orechy vydrží podstatne kratšiu dobu, zhruba 3 – 4 mesiace.
Naloženie do medu – sú potom extra liečivé
Zaujímavým riešením je naloženie vlašských orechov do medu. Stačí ich vložiť do pohára a premiešať s medom v pomere 1: 1.
Orechy takto užívané každý deň, dokážu posilniť imunitu, zlepšiť celkové zdravie a je to okamžitý zdroj zdravej energie.
Doprajte si ich najmä ráno. Ide aj o výbornú prísadu do koláčov.
Ako z orechov vyťažiť čo najviac?
V kombinácií s teplým mliekom (s látkami kombinácia živín ktoré mlieko obsahuje), pôsobia orechy ako neutralizátor toxínov v ľudskom tele.
V tejto kombinácií tiež urýchľujú regeneráciu zápalových ochorení horných dýchacích ciest a prispievajú k zlepšeniu akútnych stavov pacientov s tuberkulózou.
Pre posilnenie imunity a podporu detoxikácie je vhodná aj kombinácia orechov s včelím medom.
Ak si ráno doprajete nasekané vlašské orechy s tvarohom a hrozienkami, získate veľmi účinný prostriedok pre podporu správnej činnosti srdcového svalu, regeneráciu pečene, nervového systému a prevenciu aterosklerózy.
Rovnako prospejete aj svojmu zraku – zistilo sa, že kombinácia živín v tejto zmesi pôsobí ako prevencia poklesu zrakovej ostrosti spôsobenej vekom.
Nesmieme tiež zabúdať na to, že orechy sú veľmi užitočnou potravinou pri liečbe anémie, správnom psychickom vývoji, zlepšujú pamäť a pozornosť.
Cenné látky sú z orechov – rovnako, ako v prípade jadierok a semienok – sú získavané a vstrebávané do organizmu len vtedy, keď je orech dostatočne spracovaný – požutý v ústach.
Nemajte preto zbytočný stres, že sa vám kúsok orechu dostane medzi zuby.
Látky, ktoré z neho takto získate, sú pre vaše zdravie hotovým pokladom.
S orechmi to však rozhodne nepreháňajte – vo vysokých množstvách sa môžu prejaviť nepríjemné alergické reakcie a nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kolitídou.
Nezabúdajte, že ich sila sa neukrýva vo veľkom množstve.