Koláč, ktorý mi ponúkla sestra, ma doslova nadchol.
Medzi nadýchanými medovými vrstvami sa vynorila krémová orieškovo-kyslá jablková hmota.
Lahodná kompozícia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Fantastický recept na lahodný medový koláč z portálu pysznosci.
Tento dezert je skutočnou bombou farieb a chutí.
Medzi tromi nadýchanými medovými vrstvami je krémová orechovo-jablčná zmes v kombinácii s citrónovým želé.
Celé je to poliate super sladkou karamelovou plnkou a posypané orieškami.
Na medový koláč s krémom potrebujeme:
Na cesto:
150 g masla (alebo margarínu)
200 g práškového cukru
3 vajcia
480 g hladkej múky
5 PL medu
1 PL sódy bikarbóny
1/2 PL octu
Na orechovú zmes:
350 g vlašských orechov
300 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
300 g masla
Na želé:
2 kg jabĺk
citrónové želé
balenie karamelového salka
orechy na posypanie
Postup:
Maslo (alebo margarín) zmiešame s cukrom a medom. Zmes zahrievame, kým nevznikne hladká hmota jantárovej farby.
Pripravenú zmes odložíme nabok vychladnúť. Potom do vychladnutej zmesi pridáme ocot a premiešame.
Múku preosejeme s jedlou sódou, pridáme do zmesi.
Vymiesime cesto.
Hotové cesto vložíme na cca dve hodiny do chladničky.
Po uplynutí tejto doby rozdelíme cesto na tri časti.
Každú časť cesta rozvaľkáme.
Dáme piecť na 15 minút do rúry predhriatej na 180°C.
Tri upečené vrstvy cesta položíme bokom, aby vychladli.
Pripravíme orechovú hmotu.
Do mlieka pridáme najemno pomleté orechy a cukor.
Varíme, kým sa tekutina nevsiakne a zmes nezhustne.
Pripravenú hmotu necháme vychladnúť.
Potom maslo vyšľaháme do nadýchanej formy.
Pridáme do orechovej zmesi a vymiešame.
Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle.
Opražíme na panvici.
Potom k jablkám pridáme želé. Všetko dôkladne premiešame, aby sa želé rozpustilo.
Horúcu jablčnú zmes nanesieme na cesto a prekryjeme druhým plátom cesta.
Celé to prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Potom pridáme ďalšiu vrstvu – orechovú hmotu.
Prekryjeme cestom.
Potrieme karamelovým salkom.
Nakoniec všetko posypeme orechmi.
Koláč vložíme do chladničky minimálne na 12 hodín.
Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.
Medové cesto s jedlou sódou
Pozorní ľudia si pravdepodobne všimli ocot na zozname prísad do medového cesta.
Ten sa používa okrem iného pri pečení na uhasenie sódy bikarbóny.
Ako vieme, sóda kombinovaná s octom pení, syčí a „plynuje“.
Toto „plynovanie“ je tu kľúčové.
Kde sa vzal nápad uhasiť sódu bikarbónu?
Vďaka tomu pri miesení cesta nebudete potrebovať droždie.
Dôležité: nekombinujte priamo jedlú sódu a kvások!
Sódu bikarbónu treba pridať k suchým ingredienciám cesta.