Tvarohový koláč s „rosou“ je dezert, ktorý si odoprie len málokto.
Recept na túto pochúťku som pred časom dostal od starej mamy a zatiaľ som nenatrafil na lepší.
Nevyžaduje veľa prípravy a chutí vynikajúco.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vynikajúci recept na nadýchaný tvarohový koláč z portálu smakosze.
Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť tvarohový koláč.
U mňa doma kraľuje „orosená“ verzia, v ktorej je dôležitým prvkom ľahká, obláčiková pusinka.
Pripraviť ho je triviálna záležitosť, ale kľúčové je, aby sa na ňom objavili malé kvapky.
Atraktívny prvok však vznikne až vtedy, keď bude tvarohová hmota dostatočne vlhká a bohatá na tuk.
Pomery zložiek budú preto veľmi dôležité – našťastie môžete dôverovať tomuto receptu.
Tvarohový koláč s rosou si pamätám z detstva.
Moja stará mama ho pripravovala na sviatky podľa receptu, ktorý je v našej rodine už celé generácie.
Vždy ma prekvapilo, ako málo na to stačí – vymiesiť cesto, zmiešať suroviny na tvarohovú hmotu a pridať pusinku.
Na prípravu tvarohového koláča s „rosou“ potrebujeme:
(na plech s rozmermi 25 cm x 40 cm)
Na základ:
200 g masla
300 g hladkej múky
55 g kryštálového cukru
3 žĺtky z veľkých vajec
1,5 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového cukru
Na tvarohovú hmotu:
1 kg tvarohu
110 g kryštálového cukru
4 žĺtky z veľkých vajec
2 veľké vajcia
500 ml mlieka
2 balenia krémového pudingu
125 ml repkového oleja
Na pusinky:
7 bielkov z veľkých vajec
55 g kryštálového cukru
Postup:
Začneme predhriatím rúry na 170°C.
Do väčšej misky preosejeme múku s práškom do pečiva.
Pridáme cukor, vanilkový cukor a žĺtky.
Nakoniec pridáme studené maslo nakrájané na kocky.
Rýchlo vymiesime krehké cesto, ktoré vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vyhladíme a odložíme bokom.
V samostatnej miske vyšľaháme žĺtky a vajcia s cukrom.
Potom pridáme pudingový prášok, mlieko a olej.
Miešame, kým sa suroviny nespoja.
Potom pridáme tvaroh.
Keď už máme tvarohovú hmotu poriadne vymiešanú, nanesieme ju na cesto v plechu.
Koláč vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
Potom vyšľaháme bielky.
Počas šľahania pridávame cukor.
Vzniknutú penu nanesieme na koláč a pečieme 10-15 minút pri teplote 150°C.
Ako podávať tvarohový koláč?
Koláč nevyžaduje žiadne prísady a po dôkladnom vychladnutí ho môžeme servírovať.
Po upečení sa oplatí byť trpezlivý.
Stojí to však za to a lahodný koláč môžeme servírovať čiernou kávou.
Prajeme vám dobrú chuť!