V obchode už nekupujem: Lacné a rýchle univerzálne LÍSTKOVÉ cesto – zásoba na 3 MESIACE!

Tento recept som náhodou objavil na internete a odvtedy ho už inak nepripravujem.
[mashshare]

Pripravte si doma lahodné lístkové cesto, aké v obchode nekúpite.

 

 

Tento recept som náhodou objavil na internete a odvtedy ho už inak nepripravujem.

Výnimočný recept na najlepšie domáce lístkové cesto z youtube kanála Лала Акоб.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

4 vajcia

1/2 šálky rastlinného oleja (250 g)

1 ČL kyseliny citrónovej

2 PL octu (6%)

 

 

500 ml vody

štipku soli

1,25 kg hladkej múky

500 g margarínu

Postup:

Do hlbokej misky rozbijeme vajcia a pridáme soľ.

Nalejeme olej a prilejeme aj vodu izbovej teploty. Pridáme kyselinu citrónovú. Miešame, kým sa nerozpustí.

Vajcia vymiešame metličkou, nalejeme vodu s kyselinou citrónovou a premiešame.

Pridáme ocot a zamiešame.

 

 

Postupne do zmesi preosejeme múku a miešame.

Rukami vymiesime jednotné cesto.

Cesto preložíme na pomúčený stôl a vymiesime mäkké elastické cesto.

Cesto rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme gule.

Cesto roztiahneme prstami, do stredu vložíme margarín, stlačíme okraje a sploštíme (viď video).

 

 

Potom cesto prikryjeme fóliou a utierkou a necháme 30 minút odpočívať.

Po uplynutí doby položíme jedno cesto na pomúčený stôl a posypeme múkou.

Rozvaľkáme a zložíme na tri časti (viď video).

 

 

Rovnaký proces zopakujeme aj s ostatným cestom.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 -20 minút odpočívať.

Na pomúčený stôl položíme cesto a posypeme múkou.

 

 

Cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca.

Rozvaľkané cesto preložíme na polovicu a potom cez seba.

Potom opäť na polovicu a cez seba, aby nám vznikol malý štvorec (viď video).

 

 

Cesto vložíme do vrecka a rovnaký postup zopakujeme aj pri ostatnom ceste.

Potom ceste prikryjeme utierkou na 10-15 minút.

Po uplynutí doby celý proces opäť zopakujeme.

 

 

Cesto vo vrecku môžeme skladovať v chladničke až tri dni.

V prípade potreby cesto môžeme zamraziť až na tri mesiace.

Takto pripravené cesto môžeme využívať podľa potreby.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes