Tento rýchly šalát z červenej repy nielen výborne chutí, ale je to zásobáreň vitamínov, ktoré sú hlavne v chrípkovom období také potrebné.
Neváhajte preto ani minútu a pripravte si ho ešte dnes!
Účinky červenej repy na zdravie:
Podporuje imunitu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Podporuje srdce a cievy
Znižuje cholesterol
Chráni telo a bunky pred radikálmi
Posilňuje vlasy a nechty
Podporuje funkciu pečene
Odkysľuje organizmus, upravuje pH
Močopudná, podporuje obličky
Zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje tvorbu krvi
Zlepšuje pevnosť kože a kostí
Zmierňuje menštruačné bolesti
Na šalát potrebujeme:
500 g červenej repy
300 g mrkvy
350 g cibule
4 PL sójovej omáčky
100 g rastlinného oleja
2 PL octu
2 PL kryštálového cukru
korenie podľa chuti
soľ podľa chuti
Postup:
1. Na tento šalát vždy vyberajte tmavú a tvrdú repu, tá bude sladká a šťavnatá.
2. Na hrubom strúhadle si nastrúhajte očistenú mrkvu, aj repu.
3. Zmiešajte ich, posypte cukrom.
Nechajte odležať.
Keď repa pustí šťavu, môžeme pokračovať.
4. Cibuľu si očistite.
Nakrájajte nadrobno.
5. Na rastlinnom oleji osmažte cibuľu dozlatista.
Ešte horúcu ju primiešajte k repe a k mrkve.
6. Rýchlo a dynamicky premiešajte.
7. Nalejte do šalátu sójovú omáčku a ocot.
Posypte korením, soľou podľa chuti.
Dôkladne premiešajte.
8. Misu so šalátom zakryte.
Odložte do chladničky na 2 hodiny.
Hotovo.
Šalát z varenej červenej repy
Potrebujeme:
1 červenú repu
1 mrkvu
2 zemiaky
5 PL rastlinného oleja
6 PL vody
150 g kyslej kapusty
1 konzervu hrášku
1/2 ČL horčice
1/2 ČL kryštálového cukru
soľ
čierne mleté korenie podľa chuti
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Červenú repu si očistíme a nakrájame na kocky.
Vložíme na panvicu a polejeme 2 lyžicami oleja.
Miešame a pár minút opekáme.
Zemiaky, aj mrkvu si očistíme.
Oba druhy zeleniny potom pokrájame na menšie kocky.
Oboje pridáme na panvicu k červenej repe.
Premiešame, podlejeme vodou.
Dusíme pod pokrievkou asi 5 minút.
Medzitým si pripravíme jednoduchú zálievku:
Do misky si dáme 3 lyžice oleja, pridáme citrónovú šťavu, 1/3 lyžičky soli, 1/2 lyžičky cukru, 1/2 lyžičky horčice.
Všetko dôkladne premiešame.
Očistíme si cibuľu a nakrájame ju nadrobno.
Opečenú zeleninu z panvice preložíme do šalátovej misy,.
Pridáme pokrájanú cibuľu – ak chcete, cibuľu si môžete spariť vriacou vodou.
Pridáme aj kyslú kapustu a hrášok.
Teraz už všetko len okoreníme a zalejeme pripraveným dresingom.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!