Vnútornosti nepatria medzi obľúbené pochúťky a rozdeľuje ľudí na dva tábory.
Sú tí, ktorí ich milujú a tí, ktorí by ich nedali do úst ani za svet.
Keby však všetci mali tento recept na kuracie srdiečka, nepohrdol by nimi nik.
Ochutnajte tento recept podľa YouTube kanála Gute Rezepte a presvedčte sa sami!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prečo jesť kuracie srdcia pravideľne?
Kuracie srdcia sú lacné a bohaté na cenné živiny.
Napriek vysokému obsahu železa a nízkemu počtu kalórií, nie sú v kuchyni príliš obľúbené.
Poradíme vám, ako ich zaradiť do jedálnička tak, aby boli chutné.
Prečo sa oplatí jesť kuracie srdce?
V ľudskej strave nesmú chýbať produkty, ktoré dodajú prvky potrebné pre správne fungovanie.
Jedným z nich je železo, ktoré podporuje správne fungovanie imunitného a nervového systému a je zodpovedné za správny transport kyslíka v tele.
Kuracie srdiečka v 100 g obsahujú až 6 mg tohto prvku.
Sú tiež skvelým zdrojom fosforu (177 mg) a draslíka (176 mg).
Spomínaná porcia obsahuje aj horčík (15 mg), vápnik (12 mg) a zinok (6,6 mg).
Kuracie srdiečka obsahujú cenné vitamíny a bielkoviny.
V týchto drobkoch nájdeme najmä vitamíny skupiny B, z ktorých najviac bude vitamínov B3 (4,88 mg) a B5 (2,56 mg).
Nájdeme tam aj kyselinu askorbovú, teda vitamín C (3,28 mg).
Kuracie srdcia tiež obsahujú 16 g bielkovín v každých 100 g výrobku a len 9,33 g tuku.
A čo viac, len 2,66 g sú nezdravé nasýtené tuky.
Cholesterol tu nájdete len 136 mg.
Podstatné bude aj to, že konzumáciou spomínanej porcie si zabezpečíme len 153 kcal.
Ako zaradiť kuracie srdcia do svojho jedálnička?
Najjednoduchší spôsob, ako podávať tieto droby, je variť ich s koreňovou zeleninou, ako je mrkva alebo petržlen.
Ich chuť dokonale zvýrazní opražená cibuľka.
Ak nepotrebujete zhadzovať kilá, môžete si dopriať aj výdatnejšie jedlo, napríklad podľa receptu nižšie.
Na tento recept potrebujeme:
800 g kuracích sŕdc
čierne mleté korenie
soľ – podľa chuti
sušený cesnak
muškátový oriešok – podľa chuti
2 vajcia
rastlinný tuk
trochu múky
Postup:
Kuracie srdcia si odblaníme a pozdĺžne narežeme.
Rozložíme ich na pracovnú dosku, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo mikroténovým vreckom a pomocou tĺčika jemne naklepeme.
Vložíme ich do misy, pridáme soľ, čierne mleté korenie podľa chuti, sušený cesnak a muškátový oriešok.
Dôkladne premiešame a do misky si rozbijeme vajcia.
Na panvicu si dáme rastlinný tuk a rozohrejeme ho.
Potom srdcia obalíme vo vajíčku, v múke a vysmážame z oboch strán asi 1 – 2 minúty.
Po vysmažení každý kúsok položíme na papierovú utierku.
BONUS – Domáca slanina
Potrebujeme:
1 kg bravčovej hrude
27 g soli
1 ČL kryštálového cukru
1 PL čierneho mletého korenia
1 ČL muškátového orieška
1 ČL tymianu
3 strúčiky cesnaku
3 ks bobkového listu
Postup:
Bravčovú hruď opláchneme a osušíme papierovými vreckovkami.
Všetky koreniny a soľ si zmiešame a potrieme nimi mäso.
Cesnak si rozpučíme nožom a pokrájame na malé kúsky.
Rovnako ako koreniny ho natrieme na mäso.
Poslednou koreninou, ktorou dochutíme mäso, je bobkový list.
Namrvíme si ho na menšie kúsky a rovnako, ako zvyšné koreniny, ho natrieme na mäso.
Vložíme do potravinárskeho vrecka a dáme na 6 dní zachladiť do chladničky.
Po uplynutí tejto doby koreniny dôkladne umyte, mäso osušte a vložte do rúry predhriatej na 100 °C na 3 – 3,5 hodiny.
Hotovo, domáca slanina je pripravená.
Celý postup nájdete v priloženom videu TU.
Dobrú chuť!