Sušené mlieko patrí medzi trochu zabudnuté pochúťky z čias socializmu.
Jedol sa priamo z krabice, namáčali sa prsty do tohto sladkého prášku.
Túto chuť si mnohí pamätajú dodnes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál pysznosci oprášil túto spomienku na produkt, ktorý bol veľmi obľúbený.
Keď obchody nemali taký veľký výber tyčiniek, čokolád a koláčikov, aj obyčajné sušené mlieko sa stalo pochúťkou.
Dodnes je veľa receptov založených na tomto produkte, no málokto si pamätá, ako sa jedol v minulosti.
Sušené mlieko – pochúťka z čias socializmu
Hoci sa pri výrobe sušeného mlieka myslelo hlavne na bábätká, nepohrdli ním ani väčšie deti, či dospelí.
V 50., 60. a 70. rokoch 20. storočia bolo jedným z odporúčaní lekárov variť malým deťom kašu so sušeným mliekom.
Uchmatli si z neho aj staršie deti a dospelí.
A niet sa čomu čudovať – ak bolo niečo sladké a dostupné, nebolo treba sa obmedzovať.
Aj keď už doma neboli malé deti, mnohé mamičky ešte držali v skrinkách sušené mlieko.
Skvele sa hodilo do koláčov či palaciniek.
Obľúbený dezert z detstva
Samotné sušené mlieko bolo pochúťkou, na ktorú dodnes radi spomíname.
Mnohí priaznivci tohto sušeného produktu priznávajú, že sa často konzumovalo tajne.
Na sociálnych sieťach zameraných na spomienky z týchto čias sa objavili aj takéto komentáre k tomuto obľúbenému produktu:
„Kradol som ho vždy, keď som mohol… A aký som bol šťastný, keď moji mladší bratranci nechali kašu vo fľaši…“
„Pamätám si, ako dieťa som vždy tajne jedol toto mlieko u sestry doma, lyžičkou priamo z vrecka, tak potichu, aby to nikto nevidel“ – píšu užívatelia internetu.
Slinami olízaný prst sa ponoril do bieleho prášku a s chuťou ho olízal.
Takéto mlieko bolo základom aj pre jedinečný dezert – čokoládový blok.
Samozrejme, pokiaľ ešte nejaké v balíčku ostalo :)
Čokoládový blok ako od starkej
Čokoládový blok je kakaová hmota kombinovaná so sušeným mliekom, orechmi a sušeným ovocím.
Jeho chuť mnohým z nás pripomína detstvo.
Dezert je celkom rýchly a jednoduchý na prípravu, takže ho zvládnete aj vtedy, keď sa vám v kuchyni nechce tráviť priveľa času.
Pripravte ho svojej rodine podľa tohto receptu.
Chuť kakaovej hmoty evokuje spomienky z detstva.
Predstavujeme expresný recept na túto nesmierne chutnú maškrtu, ktorá si získa malých, aj veľkých.
Čokoládový blok je klasický dezert, ktorý vznikol pred niekoľkými desaťročiami za čias socializmu, keď ste v obchodoch nemohli zohnať pravú čokoládu.
Preto sa doma pripravovali čokoládové bloky na báze sušeného mlieka a kakaa.
Tieto sladkosti sa dodnes pripravujú v mnohých domácnostiach.
Receptov na čokoládový blok je mnoho, ktoré sa líšia väčšinou typom pridaných orieškov a pomerom ingrediencií.
Potrebujeme:
200 g sušeného mlieka
3/4 masla
2 PL lyžice kakaa
1/4 pohára vody
1/4 šálky cukru
100 g sušienok
1/2 hrnčeka lieskových orieškov
1/2 šálky hrozienok
Postup:
Maslo, cukor a kakao rozpustite spolu s vodou v hrnci.
Miešajte, kým nevznikne homogénna hmota.
Hrniec odstavte zo sporáka.
Nechajte vychladnúť.
Sušienky rozdrvte na malé kúsky pomocou valčeka tak, že sušienky uzavrite v plastovom vrecúšku a prechádzajte po nich valčekom.
Olúpané orechy nasekajte nadrobno.
Môžu sa vopred jemne opiecť na suchej panvici.
Sušené mlieko zmiešajte s rozdrvenými sušienkami a orechmi.
Suchú zmes postupne za stáleho miešania lyžičkou pridávajte do kakaovej hmoty.
Pripravte si formu, v ktorej chcete blok pripraviť.
Čokoládovú hmotu nalejte do formy a dajte do chladničky aspoň na štyri hodiny.
Po stuhnutí môžete nakrájať a podávať.
Dobrú chuť!