My koláče z tohto cesta voláme aj „dušičkové“ koláče.
Dôvodom je to, že naša teta ich piekla vždy na Dušičky, keď sa stretávala celá rodina.
Robili sa deň vopred a na druhý deň boli absolútne dokonalé.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tajomstvom ich chuti a jemnej textúry je cesto, v ktorom nemôže chýbať jedna tajná prísada.
Ide o obyčajnú majonézu, ktorá sa vám asi viac spája so slanými šalátmi a receptami.
V skutočnosti je to neoceniteľná prísada do cesta – vďaka nej ostane dlho vláčne, jemné a zaručene nestvrdne.
Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
2 lyžice kr. cukru
1 kocku čerstvého droždia
Štipku soli
1 bal vanilkového cukru
Kôru z citróna
1 lyžicu rumu
2-3 žĺtky (ak sú malé tak 3, ak väčšie stačia aj dve)
2 kopcovité lyžice majonézy
200 ml vlažného mlieka
Na potieranie:
Rozpustené maslo a rum
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások.
Do inej misky si nachystáme múku a pridáme žĺtky ktoré si rozmiešame v zvyšnom mlieku.
Pridáme aj majonézu, rum, vanilku, soľ, citrónovú kôru a kvások.
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste podkysnúť asi 20 minút.
Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne rovnaké kúsky.
Každý vytvarujeme do tvaru hrubšej placky s priehlbinkou uprostred, potom prikryjeme a necháme ešte podkysnúť.
Potom do stredu navrstvíme náplň.
Okraje potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
Potom vyberieme a ešte raz potrieme maslom a rumom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)