Približne pred rokom nám do redakcie portálu To je nápad! poslala tip čitateľka Zuzana, ktorá sa pochválila svojou jedinečnou technikou, ktorú používa pri pestovaní uhoriek. Vyskúšali sme ju a boli sme skutočne prekvapení, ako skvelo funguje. „Na Marka – do zeme uhorka,“ tak znie známe príslovie, ktoré dáva tušiť, že sa blíži čas sadenia uhoriek. A preto sme sa rozhodli včas sa s vami podeliť o tento skvelý pestovateľský tip, ktorý je zároveň skvelou príležitosťou, ako využiť zvyšky chlebíka a premeniť ho na bohatú úrodu uhoriek.
Ak chcete naozaj dobrú úrodu uhoriek, je potrebné dopriať im poriadnu výživu. A v tom vám môže pomôcť stará známa činnosť – kvasenie.
Naplňte vedierko do 2/3 chlebovými kôrkami a zalejte vodou. Namočené kôrky niečím zaťažte, v opačnom prípade budú plávať, keď chlieb začne kysnúť. Umiestnite vedro na teplé miesto na dobu jedného týždňa. Výsledná konzistencia sa riedi vodou v pomere 1:3 a použije sa ako hnojivo, ktorým zalejeme čerstvo zasadené uhorky. Zalievame od začiatku kvitnutia až kým plody nie sú veľké.