Neuveriteľne chutné strojové sušienky, ktoré si mnohí pamätáme ešte z detstva.
Pozrite sa ako vyladiť ich chuť a doviesť ich k dokonalosti.
Zároveň sa dozviete, akým chybám by ste sa mali pri ich príprave vyvarovať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Krehké sušienky z mlynčeka na mäso môžete dlho uchovávať v kovovej dóze a aj vďaka tomu je to ideálne občerstvenie k popoludňajšej káve alebo čaju.
Vyskúšajte dať na radu z portálu przyslijprzepis a vaše krehké sušienky budú neprekonateľné.
Nezabudnite pridať citrónovú kôru a bravčovú masť.
Budú miznúť rýchlosťou blesku a nezostane ani omrvinka.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky (môže byť aj celozrnná)
100 g masla
100 g bravčovej masti
150 g práškového cukru
2 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry (v BIO kvalite)
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia
Postup:
Múku preosejeme a pridáme sódu bikarbónu.
K suchým ingredienciám pridáme kúsky masla a bravčovú masť.
Nasypeme cukor a pridáme citrusovú kôru, aj vajíčka.
Cesto miesime len dovtedy, kým sa suroviny nespoja a následne odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Pomocou mlynčeka na mäso formujeme sušienky a ukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.
TIP: Ak nemáte mlynček na mäso nezúfajte. Stačí si len cesto vyvaľkať na hrubší valček, nakrájať na menšie valčeky, jemne pritlačíme a môžeme urobiť vzor vidličkou. Prípadne si sušienky vykrojte.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút.
3 chyby pri príprave krehkého cesta
Je vaše cesto gumové alebo sa lepí?
Nerobte tieto chyby a zakaždým bude dokonalé:
Príliš dlhé miesenie cesta môže vašim sušienkam uškodiť, a preto cesto miesime iba dovtedy, kým sa suroviny nespoja.
V opačnom prípade začne teplo rúk rozpúšťať tuk, aj vaječné bielky a cesto ostane tvrdé.
Ďalšia chyba, ktorej sa určite vyhnite, je formovanie sušienok z teplého cesta.
Krehké cesto potrebuje čas a preto ho nezabudnite nechať odležať minimálne hodinu v chladničke alebo pol hodinu v mrazničke.
Teraz už viete, ako postupovať, aby boli vaše krehké sušienky vždy skutočne krehké.
Dobrú chuť!