Pečenie na slanom lôžku je stará metóda, ktorú moja stará mama používala pri pečení hydiny.
Táto jednoduchá technika funguje dobre s morčacím mäsom a kačicou, ale myslím si, že najlepšie funguje s kuracím mäsom.
Jednoduchý recept na vynikajúce pečené kura podľa portálu sobors.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Metóda soľného lôžka je taká jednoduchá, ako to znie, a konečným výsledkom je dokonalosť.
Ja stále používam maminu jednoduchú verziu pečenia, len ochutenú soľou.
Úlohou soli pri tejto technike je absorbovať vlhkosť, ktorá z kurčaťa pri pečení vytiekla.
Takýmto spôsobom pečenia docielime, že bude koža nášho kurčaťa zvonka chrumkavá a zvnútra šťavnatá.
Tí, ktorí nemajú radi slané korenie, môžu do kurčaťa pokojne pridať strúčiky cesnaku.
Prípadne použiť aj zelené bylinky a korenie.
Toto kura je ako stvorené na večeru, alebo slávnostný nedeľný obed.
Ako prílohu odporúčam ryžu so zeleninou, pečené zemiaky a dusenú zeleninu.
Potrebujeme:
1 kg soli
1 kurča (celé, očistené)
Príloha (voliteľné):
Pečené zemiaky
Zemiaková kaša
Ryža
Zeleninový šalát
Grilovaná zelenina
Postup:
Je to úplne jednoduché.
Na plech na pečenie nasypeme soľ.
Vezmeme celé kurča – ktoré musí byť samozrejme čisté.
A vložíme ho na plech.
Vnútro a vonkajšok kurča potrieme soľou.
Potom plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C.
Kura pečieme 60-70 minút.
Kurča čo najviac otočíme.
Soľ na dne plechu sa ho môže dotýkať.
Hlavné je, aby sme ho celé upiekli do zlatista.
Prajeme Vám dobrú chuť!