Dokonalé kysnuté cesto z hrnčeka, s ktorým vykúzlite fantatické dobroty.
Na záviny, koláče, slimáky aj slané pečivo, fantázii sa medze nekladú.
A k tomuto vynikajúcemu receptu pripájame aj 7 úžasných nápadov, z ktorých budú všetci nadšení!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nechajte sa inšpirovať nápadmi z YouTube kanála Cookrate – Dough Recipes.
Recept na kysnuté cesto
Potrebujeme:
600 ml teplého mlieka
40 g kryštálového cukru
12 g droždia
10 g soli
1,2 kg hladkej múky
Postup:
Do teplého mlieka si nasypeme sušené droždie a cukor.
Premiešame a prikryjeme bavlnenou utierkou.
Odložíme na teplé miesto na 15 minút.
Po uplynutí tejto doby pridáme soľ a nasypeme múku.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme opäť bavlnenou utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
Po uplynutí tejto doby je cesto pripravené na ďalšie spracovanie, napríklad podľa priložených inšpirácií.
Jednoduché pletence
Cesto si vyvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme kolieska.
Menším pohárom vykrojíme otvor uprostred každého kolieska.
Teraz si veľmi jednoducho dve kolieska prevlečieme cez seba a vytvoríme jednoduchý uzol.
Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Na vrchu posolíme a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Ružičky
Z cesta si pomocou pohára vykrojíme kolieska.
Potom si uložíme vždy tri kolieska tak, aby sa okrajom mierne prekryli a zrolujeme.
V strede prekrojíme a rezom ukladáme do okrúhlej formy tesne vedľa seba.
Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Kysnutý kvet
Cesto si vytvarujte do bochníka a v strede urobte rukami otvor.
Do otvoru vložte porcelánovú alebo sklenenú misku.
Okraj cesta nastrihajte nožnicami na lupene.
Potom potrite vajíčkom a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Pletený bochník
Cesto si nastriháme na približne rovnaké časti a vyvaľkáme na dlhé hrubšie slíže.
Následne cez stred preložíme dva a dva.
Tie potom prepletáme podľa návodu na videu (dolu pod článkom), aby sme vytvorili pletený bochník.
Potrieme vajíčkom a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C.
Pečieme asi 30 minút.
Škoricový veniec
Cesto si vyvaľkáme, potrieme vajíčkom a posypeme škoricou.
Navrch ešte nastrúhame pomarančovú kôru.
Teraz si cesto zrolujeme a pozdĺžne cez stred prerežeme tak, že od konca necháme pár centimetrov spojených.
Dva slíže, ktoré nám vznikli, teraz prepletieme cez seba a stočíme do venca.
Uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Pudingová hviezda
Cesto si rozvaľkáme na hrubšiu placku a potrieme pudingovým krémom.
Priklopíme druhým rovnakým plátom cesta a potom ho pokrájame na trojuholníky, ako pizzu.
V strede trojuholníka narežeme otvor, cez ktorý prevlečieme špic trojuholníka a ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie tak, aby sme vytvorili hviezdu.
Posypeme cukrom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Zapletaný bochník
Tento bochník je trošku iný, ako ten predchádzajúci, ale vyzerá takisto veľmi efektne.
Potrebujete 2 kusy cesta, z jedného vyformujete bochník a druhý kus rozvaľkáte na placku.
Pomocou mriežky vytvorte na ceste rovnomerné prúžky, ktoré krájačom narežte.
Z tých potom prepletáte navrchu vzor, ako v priloženom videu na konci článku.
Pečieme takisto v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Všetky postupy nájdete v priloženom videu.
Veľa šťastia a dobrú chuť!
Video návod: