Čalamáda je veľmi chutnou prílohou k jedlu.
Nie každému sa však čalamáda chce zavárať a pripravovať aj do zásoby.
Ak nepatríte k fanúšikom zavárania a najmä dlhého čakania, tento recept vás určite poteší.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na skvelej čalamáde si totiž môžete pochutnať hneď.
Za mňa je chuť tejto čalamády taká vynikajúca, že ju môžete jesť aj samú.
U nás sa podáva celý rok aj namiesto šalátov.
Potrebujeme:
2,5 kg hlávkovej kapusty
1 kg papriky (ak chcete použiť aj uhorky, dajte 500 g papriky a 500 g uhoriek)
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dkg cukor kryštál
500 ml octu
1 dl rastlinného oleja
1 deko korenia
Ako sami vidíte, nejedná sa o žiadne náročné suroviny, ktoré by ste museli pracne zháňať.
V prevažnej väčšine bude stačiť mrknúť do špajze a bude mať po starostiach.
Postup:
V prvom rade si očistite zeleninu:
kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku a nastrúhajte pomocou strúhadla na drobné rezančeky.
Z cukru, octu, oleja a deka si urobte zálievku, ktorú dostatočne premiešajte.
Následne ju vlejte do pripravenej zmesi zeleniny.
Tu upozorňujeme, že deko je potreba preosiať cez sitko, aby sme sa zbavili horčičného semienka.
Zmes zálievky a zeleniny dobre premiešajte.
Takto nechajte na 24 odležať.
Hotovo bez sterilizácie
Následne už len stačí zmes naliať do vopred pripravených pohárov.
Zmes do nich nalejte aj so šťavou, riadne uzavrite a odložte do chladu.
Máte hotovo.
Jednoduché že? Žiadne varenie ani sterilizácia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)