Domáci syr máte hotový okamžite a netreba ani syridlo. Začala som s malou dávkou, ale teraz si robím celý hrniec!

Možno by vám ani nenapadlo, že perfektný domáci syr si môžete urobiť aj sami u vás doma. A dokonca na to nepotrebujete ani syridlo, je to úplne jednoduché, zvládne to každý a syr je naozaj výborný.
[mashshare]

Možno by vám ani nenapadlo, že perfektný domáci syr si môžete urobiť aj sami u vás doma.

 

 

A dokonca na to nepotrebujete ani syridlo, je to úplne jednoduché, zvládne to každý a syr je naozaj výborný.

Potrebujeme:

500 g tvarohu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

500 ml mlieka

50 g masla

Pol lyžičky sódy

1 vajce

soľ

Postup:

Zmiešajte mlieko s tvarohom v hrnci a varte, kým sa nezačne srvátka oddeľovať od vody.

Rozpustite maslo v hrnci a pridajte vajce aj sódu sódu.

 

 

Akonáhle sa suroviny spoja, nalejte zmes do mlieka a varte.

Akonáhle sa začne opäť oddeľovať syr od vody prestaňte miešať.

V tomto momente preceďte zmes cez gázu a vytlačte všetku vodu.

Udržujte syr v chladničke, aby zostal dlho čerstvý.

Bonus: Výborný dmáci syr len z mlieka a citrónu

Potrebujeme:

1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)

45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)

teplomer

Postup:

 

 

Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.

Ponoríme doňho teplomer.

Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.

 

 

Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.

Teraz pridáme citrónovú šťavu.

Dobre premiešame.

 

 

A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.

Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.

Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.

 

 

Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.

Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.

Potom si zoberieme malú plastovú misku.

 

 

Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.

Natlačíme ho do misky.

Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.

 

 

Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.

Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes