Príprava tejto obľúbenej delikatesy vyžaduje trpezlivosť a lásku k vareniu.
Ak chceme docieliť krehkosť bravčového mäsa a lahodnosť omáčky, nesmieme sa unáhliť a musíme si dať záležať na príprave.
Výborný recept na najlepšiu domácu sviečkovú z youtube kanála Anna recetasfaciles.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 bravčovú panenku (750 g)
1 veľkú cibuľu
2 bobkové listy
2 strúčiky cesnaku
3 vetvičky petržlenovej vňate
1 pohár kuracieho vývaru (200 ml)
1/2 pohára brandy, koňaku alebo bieleho vína (100 ml)
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
300 g šampiňónov
400 g zemiakov
Postup:
Cibuľu ošúpeme.
Prekrojíme na polovicu a nakrájame na väčšie kocky.
Vložíme do misky.
Cesnak nakrájame na plátky.
Pridáme ho do misky s cibuľou.
Na tvrdej podložke nasekáme petržlenovú vňať.
Druhý cesnakový strúčik nasekáme spolu s petržlenovou vňaťou.
Pridáme do ďalšej misky.
Šampiňóny nakrájame na plátky.
Nakrájané šampiňóny vložíme do samostatnej misky.
Panenku nakrájame na cca 3 cm plátky.
Plátky z oboch strán ochutíme soľou a čiernym korením.
Na panvicu alebo do hrnca nalejeme väčšie množstvo olivového oleja.
Keď je olej horúci, vložíme plátky mäsa.
Panenku osmažíme z oboch strán do zlatista.
Osmažené mäso preložíme na tanier.
V tej iste panvici osmažíme cibuľu s cesnakom.
Smažíme na strednom ohni, kým nie je cibuľa priehľadná.
Do ďalšej panvice nalejeme olej.
Pridáme šampiňóny a zmes petržlenovej vňate a cesnaku.
Osolíme a premiešame.
Šampiňóny za občasného miešania smažíme a keď začnú hnednúť, odstránime ich z ohňa.
Keď cibuľa začne hnednúť, pridáme koňak.
Alkohol necháme odpariť cca 2-3 minúty.
Potom pridáme vývar a zamiešame.
Zmes necháme zovrieť.
Potom zmes prelejeme do nádoby a mixérom rozšľaháme.
Omáčku prelejeme do panvice.
Pridáme panenku a šťavu.
Potom pridáme bobkové listy a premiešame.
Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 5 minút.
Pridáme šampiňóny a zamiešame.
Chvíľu necháme všetko spolu povariť a môžeme servírovať spolu s opečenými zemiakmi.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: