Nič sa nevyrovná lahodnému slivkového koláču.
Nebude pre vás ťažké ho pripraviť, za predpokladu, že poznáte jedno základné pravidlo.
3:2 nie je nič iné ako pomer múky a masla – na tri diely múky na pečenie krehkého cesta by sme mali použiť dva diely masla.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nenáročný recept na jemný slivkový koláč z portálu newsy.gotujmy.
Potrebujeme:
30 g polohrubej múky
20 g masla
10 g kryštálového cukru
1 žĺtok
vanilkový cukor
50 g zrelých sliviek
1 PL zemiakovej múky
štipku soli
práškový cukor
Postup:
Na začiatku umyjeme slivky.
Odkôstkujeme.
Rozdelíme na polovicu.
Múku preosejeme cez sitko.
Pridáme vychladnutý žĺtok.
Potom pridáme maslo, cukor a vanilkový cukor.
Všetko spolu premiešame na doske.
Cesto nemiesime príliš dlho.
Vyformujeme z neho guľu.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
Zabalíme do fólie.
Necháme hodinu odstáť.
Po hodine vytvarujeme z jednej časti cesta na plechu základ.
Poukladáme naň slivky.
Posypeme ich zemiakovou múkou, aby sme zabránili vytečeniu tekutiny do cesta.
Druhú časť nastrúhame na strúhadle na poukladané ovocie.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme asi 45 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!