Tieto pagáče, alebo skôr recept na ne pochádza z Maďarskej obce Hortobágy.
Určite stojí za vyskúšanie.
Pagáčiky sú jemné, nadýchané a cesto je úplne bez droždia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ide o ľahšiu a rýchlejšiu verziu klasických oškvarkových pagáčov.
Určite budú mať úspech aj vo vašej rodine.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky preosiatej
2 balenia prášku do pečiva
20 dkg bravčovej masti
4 celé vajcia
2 lyžičky soli
trochu mleté korenie (alebo iné korenie)
trochu kyslej smotany
50 dkg oškvarkov
Postup:
Múku je dôležité preosiať.
Do múky nasypeme prášok do pečiva a soľ.
Do sypkej zmesi rozdrobíme tuk.
Teraz pridáme vajcia a uhetieme jednotné cesto.
Podľa potreby pridáme kyslú smotanu.
Po hnetení cesto na doske natiahneme.
Posypeme škvarkami, prípadne aj koreninami.
Cesto preložíme – zo strán do prostriedku a necháme aspoň pol hodiny na chladnom mieste v chladničke.
Potom ho natiahneme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Ak máte čas, cesto môžete rovnako 2-3x preložiť, ale ak nestíhate, už po prvom preložení vykrajujeme.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 stupňov.
Doba pečenia: asi pol hodiny.
V závislosti od rúry môžete potrebovať aj menej času.
Pagáčiky vyšli krásne a sú aj veľmi chutné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)