Výborná a pestrá domáca čalamáda, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok.
Chuťovo pripomína výborný kapustový šalát.
Podávame ju ako prílohu k mäsu a zvlášť ku grilovaným alebo údeným dobrotám.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vynikajúca je ale aj len-tak, napríklad s chlebíkom.
Skúste tento skvelý recept na pestrú čalamádu z domácej úrody.
Potrebujeme:
2 kg kapusty
1 kg uhoriek
1 kg paprika
1 kg cibule
0,5 kg mrkvy – ak nemáte môžete vynechať
1 ks feferónka (ak nechcete, môžete vynechať)
nálev:
3 litre vody
0,8 litra octu
1 bal. deka
0,8 litra cukru
Postup:
Kapustu nakrájame na rezance.
Hlúb vyberieme, uhorky nakrájame na kolieska.
Papriku zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky.
Lepšia je farebná paprika, krajšie ukáže v pohároch.
Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
Mrkvu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
Všetky suroviny zmiešame, pridáme posekanú feferónku.
Pripravíme si nálev:
Do hrnca nalejeme 3 lite vody, 0,8 litra octu.
Pridáme 0,8 litra cukru a deko.
Prevaríme.
A necháme variť 5 minút.
Dáme vychladnúť.
Vychladnutým nálevom zalejeme zeleninu.
Prikryjeme ju a necháme odstáť do druhého dňa.
Necháme vo vode ďalších 5 minút a vyberieme.
Obrátime hore dnom, aby sme zistili, či niektorá nepreteká.
Po 5 minútach obrátime späť, prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť.
Uchovávame ako klasické zaváraniny.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)