Výborný receptík na maďarské žemľové knedle, ktoré sú také skvelé, že ich môžem jesť aj samé – bez omáčky či ďalších príloh.
Keď do nich navyše pridám osmaženú slaninku, míňajú sa doslova ako teplé rožky.
A pokojne ich môžete aj zamraziť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Keď budete potrebovať chutnú prílohu, stačí len rozmraziť, ohriať na pare a máte prílohu ako lusk.
Nám najviac chutia s omáčkami všetkého druhu.
Potrebujeme:
10-12 krajcov chleba alebo iného pečiva (cca 500 g)
¾ šálky – 1 a ¼ šálky teplého mlieka
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Soľ a korenie
2-3 vajcia
Kúsok pálivej papriky nakrájanej nadrobno, alebo pálivého korenia (ak nemáte radi pálivé, vynechajte)
Voliteľné:
slaninka
opražená cibuľa
šunka
cesnak
výbornou voľnou sú aj oškvarky
Postup:
Chlieb natrháme na kúsky.
Preložíme do misky a zalejeme mliekom.
Mlieka možno budete potrebovať viac alebo menej, podľa toho, aký suchý je chlieb.
Chlieb s mliekom ľahko premiešame.
Prikryjeme a necháme 30 minút odležať.
Potom premiesime rukami a vytvoríme husté cesto.
Do tohto cesta pridáme vajcia.
Pridáme aj ostatné prísady, miesime, kým nevznikne jednotná hmota – cesto by sa nemo príliš lepiť.
Premiešame tak, aby vznikla jednotná hmota.
Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte 1-2 lyžice krupice (vďaka krupici budú knedličky nadýchanejšie).
Z hmoty tvarujeme mokrými rukami guličky.
Tie jednoducho uvaríme vo vriacej vode.
Varíme asi 20 minút a sem tam premiešame.
Potom vyberieme a servírujeme horúce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)