Tento likér sa u nás v rodine robí každý rok, odkedy levanduľu pestujeme. je vynikajúci pri bolesti brucha, problémoch s trávením, alebo pri pocitoch ťažoby (napríklad po veľmi mastnom jedle).
Likér robíme v dvoch verziách, nealko a alko.
Likér s alkoholom je vynikajúci aj ako prítok a má krásnu farbu.
Aké sú účinky levandule na zdravie?
Upokojuje myseľ a telo.
Odstraňuje stres.
Podporuje dobrý spánok.
Odstraňuje migrénu.
Odstraňuje nespavosť.
Pomáha pri bolesti kĺbov, svalov, chrbtice
Podporuje zdravú pokožku, hojí poranenia a kožné choroby (akné, ekzém, psoriáza).
Silné antiseptické účinky.
Zabezpečuje zdravé, pevné a lesklé vlasy.
Zanecháva pevné nechty.
Hydratuje pokožku.
Podporuje zdravé dýchacie cesty.
Odstraňuje kašeľ a hlieny.
Lieči zápaly v ústnej dutine a dýchavičnosť.
Eliminuje prejavy alergii.
Pôsobí močopudne.
Prečisťuje obličky a tiež močové cesty, odstraňuje zápaly v moč. cestách.
Upravuje produkciu hormónov.
Zabezpečuje dobrú cirkuláciu krvi v cievach.
Podporuje trávenie, chuť do jedla.
Odstraňuje bolesti brucha.
Odstraňuje plynatosť.
Likér bez alkoholu
Potrebujeme:
asi 10 stoniek levandule (cca 150 gramov kvetov)
pol litra vody
500 g trstinového cukru
1 citrón
1 ks škorice
Postup:
Otrháme kvietky levandule.
Zalejeme vriacou vodou.
Vhodíme škoricu a na miernom ohni zohrievame asi 5 minút.
Pridáme šťavu z citróna.
Ešte 5 minút necháme prehrievať.
Nechám do druhého dňa lúhovať.
Potom prelejeme cez plátno, pridáme cukor a starostlivo premiešavame, kým sa cukor nerozpustí.
Potom hneď nalievame do tmavých fliaš a dobre uzavrieme.
Skladujeme ho v tme a chlade.
Najlepšie chutí s vychladenou sódou a citrónom.
Likér s alkoholom
Potrebujeme:
asi 10 stoniek levanduľa (cca 150 gramov kvetov)
50 g trstinového cukru
kôra z 1 bio citróna
1 liter vody
Postup:
Kvietky levandule zmiešame s citrónovou kôrou a cukrom.
Premiešame a zalejeme alkoholom.
Za občasného pretrepania necháme stáť na svetle 4 týždne.
Potom prefiltrujeme a nalejeme do fliaš.
Do fľaštičky môžeme pridať stonku levandule a kúsok citrónovej kôry.
Likér pomáha nášmu tráveniu, navodzuje príjemnú náladu.
Mali by sme ho chrániť pred slnkom.