Máte radi uhorkový šalát?
Z domácich uhoriek je najlepší.
Ja si zvyknem urobiť zásobu na celý rok, potom stačí len otvoriť pohár a máme čerstvý a výborný šalátik k nedeľnému obedu alebo na grilovačku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, nemusíte pripravovať nálev.
Tento recept si určite uložte, je to vynikajúci spôsob, ako zužitkovať úrodu domácich uhoriek.
Uhorky môžete nastrúhať na kolieska alebo na klasickom strúhadle – je to na vás.
Potrebujeme:
Uhorky (ja som pripravila z hadoviek)
Kryštálový cukor
Ocot
Soľ
Vodu
Poháre na zaváranie – dobre umyté
Voliteľné – kôpor
Postup:
Môžete pripraviť z troch ale aj z tridsiatich uhoriek – je to len na vás.
Ja robím asi z 5 kg uhoriek.
Uhorky umyjeme.
Odrežeme konce a môžeme ošúpať, prípadne nechať šupu – ako ste zvyknutí robiť bežne šalát – ja ich šúpem.
Nastrúhame na hrubom strúhadle (na kolieska alebo ako zemiaky – na drobnejšie).
Do pohárov navrstvíme uhorky.
Vrstvíme tak, aby boli asi 0,5-1 cm pod okrajom pohára.
Do pohára s objemo 700 ml nasypeme 2 lyžičky cukru.
Pridáme 1 lyžicu octu a 1 lyžičku soli.
Ja dávam aj štipku čierneho mletého korenia, prípadne aj kôpor.
Potom dolejeme studenou vodou.
Pohár pevne zavrieme.
Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 20-30 minút.
Obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Skladujeme v komore ako klasické zaváraniny.
Podávame ako výbornú prílohu, ideálny je tento šalátik ako doplnok k mäsku napríklad pri rodinnej grilovačke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)