Výborný recept, ktorý máme doma veľmi radi.
Zemiakové pagáčiky z jemného a vláčneho cesta.
Mám odskúšané, že pagáče sú mäkučké a vynikajúce aj na tretí deň.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tajomstvo spočíva práve v zemiakovom ceste.
Potrebujeme:
500 g hladká múka špeciál
450 gramov zemiakov (v šupke uvarených)
125 gramov hera (maslo)
100 ml rastlinný olej
2 lyžičky soli
300 ml vlažné mlieko
1 vajce
Na potretie:
1 vajce
Kvások:
20 g čerstvé droždie
1 lyžička kryštálový cukor
Postup:
Zemiaky je dobré dať variť deň vopred.
V deň prípravy potom už len stačí ošúpať a pustiť sa do prípravy cesta.
Na cesto si najskôr pripravíme kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochy múky.
Necháme vyjsť na teplom mieste 10-15 minút.
Múku preosejeme.
Pridáme kvások, olej a soľ.
Vajce si rozšľaháme v troche mlieka zvyšného mlieka.
A vypracujeme vláčne cesto.
Cesto prikryjeme utierkou.
Necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.
Na cesto rozložíme polovicu nastrúhaného masla/hery.
Postrúhame aj polovicu zemiakov a navrstvíme na cesto.
Zľahka oslíme, rukou trochu popritláčame.
A preložíme ako lístkové cesto.
Necháme takto prikryté opäť kysnúť 20 minút.
Znovu rozvaľkáme.
Nastrúhame zvyšné maslo a zvyšné zemiaky.
Znovu mierne posolíme, jemne pritlačíme a znovu preložíme.
Necháme kysnúť 20 minút.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou, priemer 5 cm, vykrajujeme pagáčiky.
Na vrch môžeme odtlačiť mriežkou tvar (ale nemusíme).
Pagáčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme podľa chuti posypať syrom alebo semienkami.
Necháme na plechu podkysnúť, kým sa nezohreje rúra a upečieme.
Teplota 200°C asi 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)