Výborné zemiakové pagáče, ľahké ako pierko: Mám odskúšané, že zostanú mäkučké aj na tretí deň!

Výborný recept, ktorý máme doma veľmi radi. Zemiakové pagáčiky z jemného a vláčneho cesta.
[mashshare]

Výborný recept, ktorý máme doma veľmi radi.

 

 

Zemiakové pagáčiky z jemného a vláčneho cesta.

Mám odskúšané, že pagáče sú mäkučké a vynikajúce aj na tretí deň.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tajomstvo spočíva práve v zemiakovom ceste.

Potrebujeme:

500 g hladká múka špeciál

450 gramov zemiakov (v šupke uvarených)

125 gramov hera (maslo)

100 ml rastlinný olej

2 lyžičky soli

300 ml vlažné mlieko

1 vajce

Na potretie:

1 vajce

Kvások:

20 g čerstvé droždie

1 lyžička kryštálový cukor

Postup:

Zemiaky je dobré dať variť deň vopred.

 

 

V deň prípravy potom už len stačí ošúpať a pustiť sa do prípravy cesta.

Na cesto si najskôr pripravíme kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochy múky.

Necháme vyjsť na teplom mieste 10-15 minút.

 

 

Múku preosejeme.

Pridáme kvások, olej a soľ.

Vajce si rozšľaháme v troche mlieka zvyšného mlieka.

 

 

A vypracujeme vláčne cesto.

Cesto prikryjeme utierkou.

Necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

 

 

Potom  rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.

Na cesto rozložíme polovicu nastrúhaného masla/hery.

Postrúhame aj polovicu zemiakov a navrstvíme na cesto.

 

 

Zľahka oslíme, rukou trochu popritláčame.

A preložíme ako lístkové cesto.

Necháme takto prikryté opäť kysnúť 20 minút.

 

 

Znovu rozvaľkáme.

Nastrúhame zvyšné maslo a zvyšné zemiaky.

Znovu mierne posolíme, jemne pritlačíme a znovu preložíme.

 

 

Necháme kysnúť 20 minút.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou, priemer 5 cm, vykrajujeme pagáčiky.

Na vrch môžeme odtlačiť mriežkou tvar (ale nemusíme).

 

 

Pagáčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme podľa chuti posypať syrom alebo semienkami.

Necháme na plechu podkysnúť, kým sa nezohreje rúra a upečieme.

 

 

Teplota 200°C asi 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes