RECEPT na liečivý bazový sirup proti kašľu a teplote: Toto treba urobiť, aby ste NEZNIČILI jeho liečivú silu!

[mashshare]

Moja starká robila tento sirup každý rok.

 

 

Vždy nám hovorila, že keď príde čas viróz a chorôb, jeho účinok je na nezaplatenie.

Je vynikajúci na kašeľ, proti teplote a celkovo na rýchle vyzdravenie a zregenerovanie organizmu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vždy pri zbere myslite na to, aby ste z kvetov zbytočne nezymyli liečivý peľ.

 

 

Zber týchto kvetov sa robí v suchom a krásnom počasí a počas plného kvitnutia bazy.

Je veľmi dôležité nájsť kvitnúci krík, ktorý je ďaleko od cesty alebo znečistenej oblasti.

 

 

Vyberte si jeden kvet po druhom a vložte ho do košíka, aby zostal čistý a čerstvý.

Bazové kvety sú mimoriadne bohaté na glukózu, vitamíny C a A a minerály.

Sušené kvety obsahujú silice, glykozidy urýchľujúce vylučovanie potu, flavonoidy, triesloviny a trochu slizu.

Baza je výborným spojencom pri prevencii chrípky a prechladnutia, pretože posilňuje imunitný systém.

 

 

Okrem toho má baza tiež antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti.

Ak máte pocit, že vás obchádza chrípka, pite čaj zo sušenej bazy alebo jednoducho pite domácu bazovú šťavu.

Táto rastlina je užitočná pri astme a zápaloch dýchacích ciest, pretože uľahčuje dýchanie a pomáha pri vykašliavaní.

 

 

V jarných dňoch možno bazu využiť ako prostriedok proti peľovej alergii.

Pôsobí aj detoxikačne, pretože zvyšuje vylučovanie toxínov z lymfatických uzlín.

Pomáha aj pri dysfunkcii obličiek a močového mechúra, vodnatieľke, svalovej a kĺbovej reume.

Na sirup potrebujeme:

3 ks citrón 3–4ks, ideálne v biokvalite alebo starostlivo umytý

80 g kyselina citrónová

40 ks bazové kvety

2 kg cukor krupice 1,5–2kg (môže byť kryštálový)

Postup:

Kvety bazy opatrne opláchnite studenou vodou tak, aby ste z nich nezmyli všetok peľ – to on určí kvalitu sirupu a odovzdá mu liečivý potenciál.

 

 

Dvaapol až tri litre vody nechajte prejsť varom.

Vsypte kyselinu citrónovú a potom nechajte vychladnúť.

 

 

Kvety a na kolieska pokrájaný dobre umytý citrón (najlepšie v biokvalite) prelejte v mise úplne vychladnutou vodou s kyselinou citrónovou, prekryte čistou utierkou a nechajte 24 hodín lúhovať.

Po tejto dobe výluh preceďte cez jemný sitko vyložený gázou do hrnca.

Vsypte cukor (malo by ho byť toľko, koľko je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru).

 

 

Za občasného miešania zohrejte, až sa cukor úplne rozpustí a zo dna hrnca začnú k hladine stúpať bublinky.

Horúcu tekutinu okamžite vlejte do vopred pripravených vysterilizovaných pohárov či fliaš, uzavrite vekom a dnom nahor nechajte vychladnúť.

Potom fľašu otočte a uskladnite najlepšie na tmavšom a chladnejšom mieste.

 

 

Neotvorený vydrží sirup až 365 dní, po otvorení skladujte v chladničke maximálne týždeň.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie