Tvarohová bábovka patrí medzi naše najobľúbenejšie recepty.
Nie vždy sa mi ale vydarila podľa mojich predstáv.
Problém nastal najmä pro vyklápaní cesta z bábovky, kedy sa vždy tento proces nevydaril celkom podľa mojich predstáv,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dnes už presne viem, čo treba robiť, aby bola bábovka dokonale chutná a aj po vyklopení z formy držala perfektne tvar.
Pomohol mi trik 3×10, ktorý poznali a používali už naše babičky.
Potrebujeme:
1 jemného tvaroh (250 g),
3 vajcia,
1 povolené maslo,
1 hrnček cukru krupice,
3 hrnčeky polohrubej múky,
1 prášok do pečiva,
2/3 hrnčeka mlieka (podľa potreby),
Na vymastenie a vysypanie formy:
tuk
strúhanka
Voliteľné:
Čokoládová poleva
Práškový cukor na posypanie
Orechy
Sušené hrozienka
Postup:
Rúru predhrejte na 160-170 °C.
Formu si vymažte tukom a vysypte hrubou múkou.
Do misy dajte tvaroh, cukor, vajcia a zmäknuté maslo.
Všetko rozšľahajte dohladka.
Do tvarohovej zmesi preosejte múku a kypriaci prášok.
Vypracujte cesto s postupným prilievaním mlieka podľa potreby.
Ak použijete hustejší tvaroh, pridajte doň cca 2 lyžice mlieka.
Hotové cesto nalejte do formy a urovnajte ju do roviny.
Formu dajte do predhriatej rúry.
Pečie sa zhruba hodinu.
Ak je bábovka upečená, vyskúšajte špajľou.
Pokiaľ vyjde suchá, môžete dezert vybrať z rúry.
Potom už stačí iba pocukrovať.
Trik „3×10“ podľa našich babičiek:
Akonáhle je bábovka takmer úplne hotová, vypnite rúru a nechajte v nej bábovku ešte 10 minút dôjsť.
Potom trochu otvorte dvierka a nechajte pootvorené asi 10 minút.
Až potom bábovku vyberte.
Vďaka tomuto postupnému ochladzovaniu nezažije bábovka teplotný šok a tak si po vyklopení z formy bude perfektne držať tvar.
Pre istotu ale môžete aj po vybratí z rúry bábovku zvonku obaliť mokrou utierkou a nechať pôsobiť, opäť 10 minút.
Po desiatich minútach môžete bábovku vyklopiť.