Tieto plody majú úžasné schopnosti.
Dokážu regulovať vysoký cukor, aj cholesterol, prospievajú celkovému zdraviu a navyše su veľmi chutné.
Reč je o moruši bielej.
Ako uvádza portál domekiogrodek, túto rastlinu sa rozhodne oplatí mať vo svojej záhrade.
V tomto článku sa dozviete viac o užitočných vlastnostiach týchto sladkých a chutných plodov.
Moruša biela – charakteristika rastliny
Moruša biela je vysoko cenená pre jej obsah živín a množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus.
Kedysi sa používala v medicíne pri prevencii cukrovky, aterosklerózy a nachladnutia.
Jej kôra, listy a koreň sa využívajú v bylinkárstve.
Plody moruše sú vďaka účinným látkam, ktoré obsahujú, zaradené medzi superpotraviny.
Hoci sa moruša biela prirodzene vyskytuje iba v Ázii, pestuje sa v rôznych častiach sveta a môžete si ju zasadiť do záhrady aj u nás.
Zaujíma vás, prečo sa oplatí zasadiť do záhrady moruše bielu?
Moruša biela – rastlina, ktorú musíte mať
Moruša biela je strom typický pre Čínu alebo Indiu.
Je tiež populárny v Japonsku a Spojených štátoch.
Jeho medzinárodný charakter nie je neopodstatnený.
Jej plody boli nie náhodou zaradené medzi superpotraviny.
Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a tiež obsahujú významné množstvo železa, vitamínov skupiny B, vitamínu A, horčíka, fosforu a draslíka.
Množstvo účinných látok obsahujú aj listy moruše bielej.
Obsahujú vitamín C, niacín a betakarotén.
Moruša biela má aj množstvo zdraviu prospešných vlastností.
Množstvo účinných látok obsiahnutých v moruši bielej ide ruka v ruke s jej zdraviu prospešným účinkom na organizmus.
Moruša biela môže byť veľmi užitočná v prevencii vzniku rakoviny, pretože extrakty v nej obsiahnuté pôsobia antioxidačne.
Dokážu tiež spomaliť rast rakovinových buniek, čím sú neinvazívnym prostriedkom na podporu boja proti rakovine.
Zníženie cholesterolu je možné vďaka extraktu z listov a plodov tohto stromu.
Čaj z bielej moruše znižuje hladinu triglyceridov a reguluje hladinu cholesterolu.
Pozitívne vplýva aj na stav srdca.
Moruša biela zároveň pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, čím ju výrazne znižuje.
To znamená, že biela moruša môže pomôcť v boji proti cukrovke.
Teraz už viete, že moruša biela je hotovým pokladom do vašej záhrady.
Rovnako sa oplatí mať v záhrade aj jej „sestru“, ktorou je moruša čierna.
Na čiernu morušu sa dnes trochu zabúda.
Predtým bola nepochybne oveľa obľúbenejšia.
Siahnuť po týchto unikátnych plodoch sa určite oplatí.
Nájdeme v nich cenné vitamíny a minerály.
Aké tajomstvá skrýva čierna moruša?
Nedá sa poprieť, že čierna moruša patrí medzi veľmi zdravé plody.
Aké živiny v nich môžeme nájsť?
- železo
- draslík
- horčík
- fosfor
- vitamín C
- vitamín PP
- vitamín zo skupiny B.
Okrem vyššie uvedených vitamínov a minerálov obsahuje moruša čierna triesloviny a zlúčeniny, ktoré neutralizujú voľné radikály.
Vďaka takémuto zloženiu ovocie pomáha pri žalúdočných problémoch a spomaľuje proces starnutia.
S čím všetkým moruša pomôže?
- Lieči bolesť brucha
- Podporuje imunitný systém
- Prečisťuje organizmus, pomáha pečeni
- Chráni bunky pred radikálmi
- Antiseptické účinky
- Prevencia vzniku rakoviny
- Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
- Odstraňuje kašeľ
- Odstraňuje bolesti brucha a plynatosť
- Podporuje pravidelnú stolicu
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje vysoký cholesterol
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Prevencia vzniku Anémii
- Prevencia vzniku Osteoporózy
- Podporuje tvorbu červených krviniek a kostnej hmoty
- Upokojuje nervový systém
Šťava z čiernej moruše
Výhodou plodov moruše je, že ich vôbec nemusíte zjesť veľa.
Stačí za hrsť denne a to len v období počas roka, kedy má plody.
Ak si ju však chcete uchovať aj na neskôr, máme pre vás dva skvelé recepty.
Zdravá šťava z moruše
Recept je veľmi jednoduchý.
Budeme potrebovať :
2 kilogramy ovocia
jeden kilogram cukru
750 mililitrov vody
Postup:
Ovocie starostlivo očistite.
Potom ho zasypeme cukrom.
Túto zmes necháme stáť cez noc.
Potom všetko prevarte s prídavkom vody – najlepšie je to robiť na miernom ohni.
Ohriatie ovocia by zvyčajne malo trvať asi 3 hodiny.
Keď zmes vychladne, vytlačte ju cez gázu.
Výslednú šťavu znova prevarte a nalejte do zaváracích pohárov, alebo tesne uzavretých fliaš.
Produkt odložte na tmavé a chladné miesto.
Čierna moruša vo forme džemu
Uvarte 500 mililitrov vody s 1,5 kilogramom cukru.
Keď vznikne sirup, pridajte k nemu 2 kilogramy ovocia z čiernej moruše a citrónovú šťavu.
Všetko zohrievame asi hodinu.
Po uplynutí tejto doby by mala hmota zhustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
Vložíme do sterilizovaných pohárov.
Zatvoríme a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí ich odnesieme do pivnice.
Recept na nápoj z listov moruše bielej je pozoruhodný.
Veľa zdravia!