Máte v komore starší chlebík alebo rožky, ktoré potrebujete zužitkovať? Prinášame vám 7 chutných inšpirácií, ako vyčarovať zo staršieho chlebíka vynikajúcu večeru pre celú rodinu.
Pizza zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
100 g kyslej smotany alebo majonézy
1 vajce
1/3 šálky strúhaného syra
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g polosuchej salámy
1 šálku mlieka
200 g mozzarely
Paradajkovú omáčku
Bazalku, oregano…
Olej
Postup:
Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.
Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.
Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom
Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.
Potrebujeme:
½ šálku masla
3 hlávky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 bochník chleba
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
1 šálku strúhaného syra
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.
Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Koláč zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
10 krajcov starého chleba
350 g jemnej salámy
350 g strúhaného syra
400 ml mlieka
8-10 vajec
Soľ, korenie nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať
Postup:
Chleba a salámu nakrájame nadrobno. Zo salámy odoberieme 2-3 lyžice a opražíme na troche oleja.
Zvyšok salámy zmiešame s chlebom a strúhaným syrom (trochu syra odložíme na posypanie). Vajcia rozmiešame so soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Zmes nalejeme na chlebovú zmes a premiesime rukami. Postupne do zmesi pridávame mlieko.
Formu vymastíme olejom a do vnútra navrstvíme zmes. Vrch posypeme opraženou šunkou, trochou strúhaného syra a prikryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom odokryjeme alobal a pečieme ďalších 10-15 minút.
Podávame s čerstvým šalátom alebo obľúbenou omáčkou.
Domáce bake rolls zo starších rožkov
Potrebujeme:
Staré rožky (prípadne toastový chlieb alebo veku)
Na ochutenie:
Soľ
Obľúbené korenie
Cesnak
Olej alebo maslo
Paprikovú pastu, omáčku na pizzu, syr, prípadne ďalšie prísady podľa chuti.
Postup:
Rožky nakrájame na tenké plátky, ak používame veku, pohárom si z nej vykrojíme kolieska a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pretlačený cesnak zmiešame s olejom a soľou. Túto zmes natrieme na každý kúsok. Môžeme použiť aj paprikovú pastu, paradajkovú omáčku, obľúbené koreniny, syr…, fantázii sa medze nekladú.
Vložíme do rúry nastavenej na 100 stupňov a necháme kolieska usušiť. Keď sú chrumkavé, vyberieme z rúry a môžem podávať.
Aby boli kolieska skutočne vernou kópiu kupovaných krekrov, môžete vareškou urobiť v strede každého kúska dierku.
Nám chutia ešte viac, ako tie kupované. Dúfam, že budú aj vám! :-)
Krokety zo staršieho chlebíka a cukety
Potrebujeme:
500 g staršieho chlebíka
200 ml mlieka
1 cibuľu
1 cuketu
100 g slaniny
1 šálku (200 ml) strúhanky
2 lyžice kyslej smtoany
50 g syra najmeno nastrúhaného
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Premiesime rukami a necháme odpočívať, kým si pripravíme ďalšie prísady.
Cibuľu nakrájame nadrobno a krátko opražíme na troche oleja spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou.
Cuketu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme soľ a necháme 15 minút odpočívať. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.
V miske rozšľaháme 2 vajcia s kyslou smotanou, soľou a korením. Z chlebíka tiež vytlačíme tekutinu a zmiešame ho s restovanou cibuľkou a slaninou. Pridáme strúhaný syr, strúhanku, cuketu a vaječnú zmes. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Ak je zmes príliš riedka pridáme ešte trochu strúhanky – zo zmesi by sa malo dať formovať jednotlivé krokety. Krokety môžu mať podlhovastý alebo okrúhly tvar. Vyprážame ich na rastlinnom oleji dozlatista.
Pizza zo staršieho chlebíka
Skvelá a rýchla pizza, ktorú môžete doladiť ingredienciami podľa vašej chuti.
Potrebujeme:
Starší chlieb, sendvič alebo toastový chlieb
150 ml mlieka
4 lyžice kečupu alebo paradajkovej omáčky
200 g šunky nakrájanej na kocky
1 klobásu nakrájanú na kocky
½ červenej papriky nakrájanej na kocky
200 g strúhanej mozzarely
1 lyžičku sušeného oregana
1 lyžičku korenia na pizzu
10 čiernych olív nakrájaných na kúsky
Postup:
Chlieb nakrájame na krajce hrubé cca 1-2 centimetre.
Klobásu a šunku orestujeme na troche oleja.
Formu na pečenie vymastíme maslom, na dno uložíme plátky chlebíka a zalejeme mliekom.
Na chlieb navrstvíme paradajkovú omáčku zmiešanú so sušeným oreganom. Restovanú šunku a klobásu zmiešame s krájanými olivami, paprikou a pridáme aj 2-3 krajce chlebíka nakrájané na kocky. Túto zmes nasypeme na chlieb vo forme. Posypeme korením na pizzu, syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa syr na povrchu nerozpustí a okraje chlebíka nie sú zlatisté.
Falošné rezne
Potrebujeme:
500 g staršieho chleba
Trochu mlieka
1 stredne veľký zemiak
100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno
Paprikovú pastu (1-2 lyžice)
Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)
½ feferónky (ak máte radi pikantné)
1 vajce
80 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu odpočívať.
Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.
Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Bleskové lasagne zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
1 bochník chleba nakrájaný na plátky (príp. 1 balenie toastového chleba)
250 ml sladkej smotany
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
500 g mozzarelly nakrájanej na plátky
500 g šunky nakrájanej na plátky
200-250 g rajčinovú omáčku na cestoviny (príp. paradajkový pretlak)
Syr na posypanie
Postup:
Na troške oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom pridáme paradajkovú omáčku. Keď hmota začne vrieť pridáme smotanu a dôkladne premiešame. Za stáleho miešanie necháme zovrieť a odstavíme.
Plech na pečenie potrieme troškou oleja alebo vymastíme maslom. Potom na dno poukladáme kúsky chleba, z ktorého sme odrezali kôrku a začíname vrstviť. Najskôr na chlieb navrstvíme paradajkovo-smotanovú omáčku, šunku, mozzarellu a následne opäť vrstvu chleba. Postup opakujeme, kým neminieme všetky ingrediencie.
Poslednú vrstvu našich lasagní tvorí strúhaný syr. Takto pripravené lasagne vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov, niekoľko minút, kým sa syr nerozpustí a povrch lasagní nezíska zlatistý nádych.
Slaný koláč z toastového chleba
Potrebujeme:
Toastový chlieb
3 kelímky kyslej smotany
300 g majonézy (ideálne domácej)
3 vajcia uvarené natvrdo
250 g šunky nakrájanej na prúžky
250 g strúhaného syra
10 ks menších zaváraných uhoriek
Postup:
V jednej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelímkom smotany. Pridáme nakrájané vajíčka a 5 nakrájaných uhoriek.
V druhej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelímkom smotany. Do zmesi vmiešame nakrájanú šunku.
V tretej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelímkom smotany a ½ strúhaného syra. Do zmesi vmiešame aj zvyšné nakrájané uhorky.
Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú vymastíme maslom. Na dno uložíme plátky toastového chlebíka a nanesieme prvú vrstvu – vaječno-majonézovo-smotanovú zmes z 1. misky.
Potom opäť naukladáme plátky toastového chleba a navrstvíme šunkovo-majonézovo-smotanovú zmes z 2. misky. Opäť navrstvíme chlieb a zvyšnú syrovo-majonézovo-smotanovú zmes z poslednej misky.
Posypeme zvyšným strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Poznámka: pred vložením do rúry odporúčame koláčik vložiť odstáť do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
Starší chlieb v syrovo-smotanovom cestíčku
Skvelá obmena obľúbenej klasiky – chleba vo vajíčku, ktorá vám určite zachutí.
Potrebujeme:
Krajce staršieho chleba
50 g strúhaného syra
3 lyžice kyslej smtoany
1 lyžicu zelených byliniek (petržlenová vňať, kôpor, pažítka) – môžeme použiť aj sušené bylinky
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
V miske zmiešame vajíčka so smotanou a strúhaným syrom. Pridáme bylinky, soľ, korenie a vymiešame cestíčko.
Krajce chleba obaľujeme v pripravenom cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Chlebové tyčinky s cesnakom
Skvelá a chrumkavá dobrota, ktorá sa pokojne vyrovná ak kupovaným snackom z obchodu.
Potrebujeme:
Niekoľko krajcov staršieho chlebíka nakrájaného na tyčinky
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Mletú sladkú papriku
Bazalku
Oregano
Soľ
Čierne korenie
Postup:
V miske zmiešame olej, soľ a koreniny. Pridáme olivový olej a do zmesi vmiešame chlebové paličky. Potom preložíme na plech vystlaný na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre, kým chlieb nieje chrumkavý.
Zapekanka podľa starej mamy
Potrebujeme:
600 g staršieho chlebíka
1 lyžicu oleja
2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu
4 väčšie šampiňóny alebo iné huby
100 g mäsa podľa vlastného výberu (restované mleté mäso, šunka, slanina…)
150 g syru nastrúhaného najemno
1 lyžicu horčice
300 ml mlieka
3 vajcia
1 lyžičku sušenej koreňovej zeleniny (alebo vegety)
Najemno nasekanú pažítku
Soľ
40 g masla
Postup:
Chlieb nakrájame na plátky a potom na kocky. Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme do nej ½ chlebíka. Chlebík pokvapkáme olejom, potrieme 1 lyžicou pretlaku, rozložíme mäso a na plátky nakrájané šampiňóny.
Potom uložíme zvyšný chlebík a na vrch natrieme zvyšný pretlak, petržlenku a nasypeme strúhaný syr. V samostatnej miske rozmiešame vajíčka s mliekom, horčicou, vegetou, soľou a podľa chuti aj ďalšími koreninami. Zmes nalejeme rovnomerne po povrchu a nakoniec ešte uložíme na vrch tenké plátky masla.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 35 minút.
Najjednoduchšia knedľa zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
500 g staršieho chlebíka nakrájaného na malé kocky
2 vajcia
Menší zväzok petržlenovej vňate nakrájaný nadrobno
Mlieko – pridávame podľa konzistencie
Štipka sušeného oregana
Soľ a čierne korenie podľa chuti
3 stredne veľké cibule
Štipku muškátového orieška
3-4 plátky šunky alebo slaninky
Postup:
Kocky chlebíka zmiešame s petržlenovou vňaťou. Cibuľku opražíme na troche oleja, pridáme šunku nakrájanú nadrobno a všetko spolu orestujeme. Potom túto zmes zmiešame s chlebíkom.
Do zmesi pridáme vajcia, koreniny, soľ a mlieko (mlieko pridávame tak, aby bol chlebík dostatočne nasiaknutý). Premiešame rukami a necháme 15 minút odpočívať.
Mlieko môžeme tiež pridávať postupne, keď vidíme, že chlieb všetko mliečko vsiakol, pridáme ďalšie. Zmes musí byť mäkká.
Z hmoty tvarujeme guľôčky alebo podlhovasté „salámy“, ktoré pevne zabalíme do plastovej fólie. Potom vložíme do mrazničky a keď takto zmrznú, vyberieme z mrazničky, popicháme špáradlom a uvaríme vo vriacej vode (varíme 20 minút).
Slaný koláč
Večera, ktorú pripravíte za pár minút a je skvelou príležitosťou ako spotrebovať starší chlebík.
Potrebujeme:
10 krajcov chlebíka
10 plátkov šunky (príp. jemnej salámy)
10 plátkov čerstvej paradajky
10 plátkov cibule
2-3 vajcia
100 g strúhaného syra
Štipku soli
Postup:
Je to skutočne veľmi jednoduché. Jednu stranu každého krajca chleba natrieme maslom. Pripravíme si menšiu formu na pečenie (ideálne podlhovastú), ktorú vystelieme papierom na pečenie.
Do formy ukladáme striedavo krajec chlebíka, šunku, paradajku a cibuľu, až kým neminieme všetky ingrediencie. Môžeme pridať aj kúsky slaninky, alebo klobásy.
Vajcia rozšľaháme, pridáme soľ a chlebík touto zmesou polejeme. Nakoniec na vrch navrstvíme syr.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov na najnižšej priečke v rúre 15-20 minút.
Čerstvé dalamánky zo staršieho chlebíka
Skvelá recyklácia vďaka ktorej vzniknú zo staršieho pečiva celkom čerstvé – domáce dalamánky. Určite si na nich pochutnáte.
Potrebujeme:
5 krajcov chleba
1 kocku droždia
Hladkú múku
Soľ
Semienka na posypanie
Postup:
Chlieb namočíme do vlažnej vody a necháme cez noc odstáť. Potom ho trochu vymačkáme, pridáme soľ, múku, droždie a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí cesto rozdelíme na menšie bochníčky a na ich povrchu urobíme zárezy nožom. Posypeme hrubozrnnou soľou a kmínom.
Dalamánky preložíme na plech na pečenie (vystlaný papierom) a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Plnené rolky zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky
150 g údeného syra
100 g šunky
60 g masla
2 vajcia uvarené natvrdo
1 zelenú papriku
1 červenú papriku
½ lyžičky soli
Štipku čierneho korenia
Postup:
Rožky rozdelíme na polovicu a konce odrežeme.
Rukoväťou varechy vyberieme vnútro, čím získame priestor na plnenie rožkov.
Syr nastrúhame a preložíme do misky (2-3 lyžice odložíme bokom na posypanie). Šunku nakrájame nadrobno, vajcia uvaríme a nastrúhame. Papriky nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. Nakoniec pridáme rozpustené maslo, soľ a koreniny.
Náplň pomocou lyžičky navrstvíme do vnútra rožkov.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým vrch rožtekov nie je chrumkavý.
Chlebové placky so syrom
Potrebujeme:
4 krajce staršieho bieleho chleba z ktorého odstránime kôrku
4 väčšie vajcia
1 ½ lyžičky rasce
½ lyžičky sladkej papriky
30 g nasekanej pažítky
30 g nasekanej petržlenovej vňate
50 g nastrúhaného syra feta
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
Chlieb namočíme na 1 minútu do studenej vody a potom poriadne „vykrútame“ aby sme odstránili čo možno najviac tekutiny.
Chlieb si rozdrobíme vo väčšej miske a pridáme vajcia, korenie a soľ. Rozšľaháme a nakoniec pridáme pažítku, vňať a syr.
Na panvici zohrejeme 1 lyžicu slnečnicového oleja. Keď je olej rozpálený, lyžicou naberieme zmes a na panvici z nej vytvarujeme lievance s hrúbkou cca 1,5 cm.
Placky osmažíme s každej strany približne 2 – 3 minúty, kým ich povrch nie je zlatistý. Prípadne môžeme celú zmes vypražiť naraz na veľkej panvici a vznikne nám jeden veľký slaný koláčik.
Muffiny zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
5 krajcov starého chlebíka
4 vajcia
2 strúčiky cesnkau
2 šálky kyslej smotany
250 g mozzarelly
Soľ a čierne korenie
Postup:
Chlebík nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame 4 vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a nastrúhanú mozzarellu. Ochutíme soľou, korením a pridáme kúsky chleba.
Formu na muffiny vymastíme maslom a chlebovo-vajíčkovú zmes navrstvíme do otvorov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.
Plnené rolky z toastového chlebíka
Potrebujem:
6 ks toastového chleba
6 plátkov toastového syra
2 vajcia
1 šálku ovsených vločiek
Soľ
Rastlinný olej
Postup:
Z chleba odstránime okrajme a striedku rozvaľkáme valčekom. Na chlieb uložíme plátok syra a zrolujeme. Potom rolky obalíme najskôr v rozšľahaných vajíčkach (môžeme ochutiť soľou) a potom v ovsených vločkách.
Rolky vyprážame na rastlinnom oleji zo všetkých strán dozlatista.
Chrumkavé fancúzske toasty
Potrebujeme:
1/3 šálky mlieka
2 vajcia
2 lyžičky sušeného tymiánu
Soľ a čierne mleté korenie
1 a ½ lyžice masla
1 lyžicu olivového oleja
Niekoľko krajcov staršieho chlebíka
Strúhaný parmezán
Postup:
V miske zmiešame vajcia s mlieko, tymiánom, čiernym korením a soľou.
Krajce chleba obalíme vo tejto zmesi.
Na panvici rozpsutíme maslo s olivovým olejom.
Chlieb vyprážame na panvici z oboch strán dozlatista.
Nakoniec posypeme parmezánom a čerstvým tymiánom.
Servírujeme ešte teplé.