O zdravotných výhodách slnečnicových semienok sa už popísalo veľa.
Ovplyvňujú reguláciu hladiny cholesterolu.
Tiež pomáhajú predchádzať ateroskleróze či rakovine.
Okrem chrumkania slnečnice ako občerstvenia sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička ešte jednu jej podobu.
Ako uvádza portál newsy, stojí za to konzumovať aj slnečnicové klíčky.
Vykazujú zaujímavé zdravotné výhody, vrátane posilnenia kostí a zubov!
Zdravotné výhody slnečnicových klíčkov
Okrem spomínaného účinku na zuby a kosti majú slnečnicové klíčky tieto zdravotné výhody:
Pôsobia proti bolesti svalov
Majú vyrovnávajúci účinok na nervový systém
Regulujú hladinu železa
Sú bohaté na bielkoviny
Obsahujú veľa vitamínov A, B, C, D a E
Obsahujú minerály ako vápnik, fosfor a draslík
Ako pestovať slnečnicové klíčky v nádobe?
Potrebujeme:
slnečnicové semienka z ekologického poľnohospodárstva
zaváraninový pohár
gázu
vodu
Postup:
Slnečnicové semienka zalejte vodou v akejkoľvek nádobe.
Namočte zrná na 12 hodín.
Namočené semená nasypte do zaváraninového pohára, teda do cieľového miesta klíčenia.
Zrná zakryte gázou alebo iným materiálom, ktorý umožní prísun vzduchu do nádoby.
Naklíčené slnečnicové semienka prepláchnite vodou aspoň dva až trikrát denne po dobu minimálne dvoch dní v pravidelných intervaloch.
Po 2 dňoch by mala slnečnica začať pučať – už vtedy sú klíčky pripravené na konzumáciu.
Oplatí sa im však venovať trochu viac času.
Zhruba po týždni klíčenia sa semiačka ešte lepšie vyvinú a poskytnú vám viac svojich zdravotných benefitov.
Môžete si ich pridávať napríklad do šalátov, či iných zdravých pokrmov.
Pri konzumácii čerstvých, niekoľkodňových klíčkov si dávajte pozor na obal semien slnečnicových klíčkov – je dosť tvrdý.
Od klíčku sa oddelí až asi po týždni klíčenia.
Veľa zdravia!