Táto nezvyčajná kombinácia pomáha nielen pri bolestiach svalov a kĺbov.
Už jedna čajová lyžička denne posilňuje a chráni telo pred karcinogénnymi procesmi.
Naučte sa pripraviť pikantný lektvar, ktorý pomáha pri mnohých neduhoch.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Viac sa dozviete v tomto článku vďaka portálu zywienie.
Pikantný elixír na mnohé neduhy
Jednou z najcennejších látok nachádzajúcich sa v zmesi olivového oleja a feferónky je kapsaicín.
Práve táto látka je zodpovedná za charakteristickú ostrú a pálivú chuť čili papričiek.
Kapsaicín má silné analgetické, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
Znižuje príznaky zápalu svalov a kĺbov, ktoré spôsobujú bolesť, zlepšuje činnosť obehového systému a zabraňuje vzniku krvných zrazenín.
Okrem toho spomaľuje prirodzený proces starnutia organizmu a chráni nás pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidačný stres.
Olivový olej s pálivou chuťou čili by mali užívať ľudia, ktorí bojujú s ochorením platničiek, psoriázou, diabetickou neuropatiou, reumatoidnou artritídou, mechanickými poraneniami a neuralgiou spojenou s rozvojom lymskej boreliózy, lupusu či záškrtu.
Ako pripraviť túto taliansku zmes?
Ingrediencie:
10 malých sušených čili papričiek
1 šálka extra panenského olivového oleja
vetvička rozmarínu
Postup:
Papričky na začiatok pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo poriadne rozdrvíme v mažiari.
A preložíme ich do tmavej fľaše.
Pridáme vetvičku rozmarínu.
Potom do sklenenej nádoby pridáme teplý olivový olej, zatvoríme ju a necháme 5 dní stáť.
Ak chceme urýchliť proces prípravy, vložíme nádobu so zmesou do hrnca s vodou.
A zahrievame dve hodiny.
Potom necháme 24 hodín stáť.
Na druhý deň treba nádobu opäť zohriať vo vodnom kúpeli a po 30 minútach počkať, kým vychladne.
Bolesťou postihnuté miesto potrieme pripravenou zmesou.
Túto zmes možno užívať aj vnútorne, a to jednu čajovú lyžičku počas dňa.
Pre zvýraznenie chuti môžete do obľúbeného jedla pridať aj tento olivový olej s papričkou a rozmarínom.
Dobrú chuť!