Káva podávaná s kúskom masla, vyvoláva možno mnoho emócií.
Mali by ste vedieť, že jej konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie, ak ju správne pripravíte.
Určite to stojí za vyskúšanie a preto sa v tomto článku s vami podelíme o recept.
Inšpirujte sa odporúčaním z portálu smakosze a vyskúšajte takúto kávu aj vy.
Aké sú výhody kávy s maslom?
Kombinácia týchto dvoch zložiek vám údajne dodá energiu oveľa viac, ako len klasická káva.
Babička mi hovorila, že vďaka tomuto ranému nápoju má jasnú a bdelú myseľ celý deň a aj veľa energie.
Maslo, ktoré do nej dáva však nie je len-tak obyčajné – nižšie zistíte o aký poklad ide.
Navyše, tento prídavok potlačí pocit hladu na dlhšiu dobu.
Navyše podporuje spaľovanie tukov, takže pomáha chudnúť, bystrí pamäť a povzbudzuje myslenie.
Počas dopoludnia je to ideálna voľba pre každého, kto potrebuje byť aktívny a zároveň chce aj schudnúť a zahnať pocit hladu počas dopludnia.
Tento návyk totižto spôsobí, že na obed nebudete potrebovať dobiehať „kalórie“ a bude vám stačiť aj menšia porcia.
Najdôležitejšie je v tejto súvislosti povedať, že do kávy sa nepridáva tradičné maslo, ale takzvané maslo ghí – exotický názov ukrýva obľúbenú surovinu našich babičiek.
Zázrak s názvom prepustené maslo
Naše staré mamy takto upravovali maslo najmä kvôli tomu, aby zvýšili jeho trvanlivosť a okrem toho zistili, že sa na ňom omnoho lepšie vypráža.
Obsahuje vitamíny A, B3, B12, E, K a mnoho minerálov.
Je v ňom obsiahnutý zinok, horčík, draslík, ale aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie srdca a krvný tlak.
Ghí maslo, ktoré je v podstate bio maslom, má na ľudský organizmus viaceré pozitívne účinky:
pomáha pri trávení,
zlepšuje stav pokožky, pomáha hojiť a zjemniť podráždenú kožu, pomáha aj pri popáleninách a pľuzgieroch,
na rozdiel od bežného masla znižuje cholesterol,
znižuje vysoký krvný tlak,
posilňuje imunitu organizmu,
podporuje správnu činnosť mozgu a zlepšuje pamäť,
upokojuje nervový systém.
Návod, ako pripraviť ghí maslo nájdete TU.
A ako si takúto kávu pripraviť?
Siahnite po čiernej káve, ktorú kombinujte s nesoleným prepusteným maslom a kokosovým olejom.
Môžete pridať aj aromatické prísady ako škorica alebo kardamón.
Škorica aj kardamón sú vynikajúce aromatické koreniny, ktoré stimulujú funkcie metabolizmu a navyše podporujú vylučovanie škodlivých látok z organizmu.
Recept na 2 porcie:
260 ml čiernej kávy
15-45 g prepusteného masla
10-20 g kokosového oleja
škorica a kardamón podľa chuti
kokosové mlieko z konzervy (voliteľné)
Postup:
Čerstvo uvarenú čiernu kávu zmiešame s rozpusteným maslom a kokosovým olejom, napríklad v hrnci, v ktorom sme roztopili oba tuky.
Pridáme korenie, premiešame a nalejeme do pohárov.
Kávu konzumujeme ihneď po príprave.
Káva a škorica
Ľudia si však často neuvedomujú, že skôr lieky neboli a naši predkovia si museli pomôcť sami s prírodnými metódami.
Škorica nielen krásne vonia ale aj dobre chutí.
Jej konzumácia so sebou prináša aj rad zdravotných výhod.
Jednoducho povedané, je to taký všeliek!
Škorica totiž v sebe má bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, železo, tuk, horčík, fosfor, mangán, draslík, zinok, meď, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, tiež vitamíny A, B, C, E, K a mnoho iných zdraviu prospešných látok.
Najjednoduchší a naobľúbenejší spôsob, ako si ju dopriať je pridať necelú lyžičku škorice do rannej kávy!
Rýchle odbúranie tukových zásob
Kofeín so škoricou sú skvelí bojovníci proti tukovým zásobám.
Ich sila spočíva v stimulácii metabolizmu, podpore správneho procesu trávenia a rýchlejšieho odbúravania tukových zásob.
Túto kúru na chudnutie poznali už pred stovkami rokov.
Pomôže pri slabosti, úzkosti a depresívnej nálade
Tieto stavy pociťuje z času na čas každý z nás.
Spojenie kávy a škorice dokáže uvoľniť myseľ, odbúrať stres a napätie.
Starší ľudia ich poznajú tiež ako prostriedok na zlepšenie pamäti a pozornosti (pôsobia rovnako ako Ginko tým, že zlepšujú prekrvenie organizmu).
Posilní imunitu
V zime sme obzvlášť náchylný na vírusové a bakteriálne ochorenia rôzneho typu.
Škorica posilňuje imunitu a zlepšujú tak schopnosť organizmu brániť sa proti nástrahám jesenného počasia.
Rýchlejšie sa postavíte na nohy
Káva je stimulantom aj sama o sebe, v kombinácii so škoricou vás však ešte viac nabije energiou a postaví na nohy.
Proti vypadávaniu vlasov
Zmiešajte 1 lyžicu teplého olivového oleja s lyžicou medu, lyžicou mletej kávy a ½ lyžičky škorice.
Túto zmes naneste na vlasové korienky a nechajte pôsobiť pár minút.
Kombinácia surovín stimuluje rast vlasových folikul a posilní štruktúru korienkov.
Pomoc pri infekciách močového mechúra
Do uvarenej kávy pridajte 2 lyžice medu a 1 lyžičku mletej škorice.
Zmes rozmiešajte v 1 pohári teplej vode a vypite.
Táto kúra pomáha pri infekciách močového mechúra.
Čo dokáže štipka škorice denne?
– môže výrazne znížiť hladinu cukru a tiež cholesterolu v krvi u ľudí s diabetom 2. typu
– pomáha pri kontrole náhleho vzostupu i poklesu hladiny cukru v krvi, čo môže znížiť chute na sladké
– pomáha pri chudnutí
– pomáha tiež zlepšiť účinky antioxidantov z iných potravín, ktoré pomáhajú telu brániť sa a posilniť imunitný systém
– stimuluje krvný obeh
– znižuje stuhnutie svalov a kĺbov
– zlepšuje trávenie
– stimuluje mozog
– dlhodobé užívanie škorice môže blokovať proteíny v mozgu, ktoré vedú k rozvoju Alzhaimerovej choroby
Veľa zdravia!