Žihľavový sirup s citrónom príjemne osvieži a určite si ho obľúbite.
Okrem toho, že je veľmi chutný, je úplne bez konzervantov.
Preto je oveľa zdravší, ako bežné sirupy z obchodu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Milujú ho deti, aj dospelí!
Pripravte si ho podľa tohto receptu z youtube kanála Kuhinja Valentina Mašković.
Zdravotné benefity žihľavy
-Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky, detoxikuje organizmus.
–Odbúrava toxíny, prevencia vzniku rakoviny.
-Prečisťuje a podporuje tvorbu krvi, mierne riedi krv.
-Prevencia proti Anémii a krvným zrazeninám.
-Podporuje trávenie, vyprázdňovanie, prečisťuje tráviaci trakt.
-Podporuje vylučovanie žlče a zvyšuje chuť do jedla.
-Podporuje hojenie rán, kožných ochorení.
-Výrazne podporuje rast vlasov, eliminuje lupiny, lepší lesk vlasov.
-Odstraňuje kašeľ, hlieny.
-Podporuje čisté dýchanie, zdravé hlasivky.
-Podporuje funkciu srdca, pevné cievy.
-Prečisťuje od tuku, normalizuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi, prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
-Močopudné účinky, odvodnia organizmus, prečistia obličky, močové cesty a podporia aj funkciu pečene.
-Odstraňuje bolesti kĺbov, migrény, svalov.
-Prevencia alebo liečenie Reumy.
Na sirup potrebujeme:
4 l vody
60 vrcholcov mladej žihľavy
6 balíčkov kyseliny citrónovej
1 kg citrónov (chemicky neošetrených)
2,5 kg kryštálového cukru alebo 2 kg medu
Postup:
Vodu nalejeme do hrnca a privedieme do varu.
Hásledne vypneme.
Žihľavu namočíme do vriacej vody (nevaríme).
Pridáme 6 vrecúšok kyseliny citrónovej.
Necháme 24 hodín stáť.
Citróny si umyjeme.
Nakrájame aj s kôrou na menšie kúsky.
Vložíme do mixéra.
Rozmixujeme na kašu.
Pridáme ich k žihľave.
Sitko si pokryjeme gázou a vzniknutú zmes prefiltrujeme do čistého hrnca.
Nasypeme cukor a miešame tak dlho, kým a úplne nerozpustí (môžeme použiť aj med).
Následne prelejeme sirup do sterilizovaných sklenených fliaš.
Skladujeme v chladničke.
Upozornenie:
Žihľavu by nemali konzumovať tehotné a dojčiace ženy, pretože môže riediť krv.
Vyhnúť by sa jej mali aj ľudia, ktorí sú na ňu alergickí alebo precitlivení, či ľudia s nízkym tlakom.
Dobrú chuť!