Cesto ako pavučinka vďaka jednej prísade: Vôňa tohoto pečiva vyláka z postele celú rodinu a chutia neskutočne!

[mashshare]

Keď raz ochutnáte pečivo z tohoto cesta, rodina si ho bude pýtať stále.

Nadýchané pečivo, ktoré je nesmierne chutné. 

Ideálne ku kávičke aj na raňajky.

 

Naučila ma ho moja starká a vždy mi zdôraznila, že cesto je tak lahodné vďaka pridanej kyslej smotane.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vyskúšajte aj skvelý videopostup z YouTube kanála Przepisy od Olgi.

Potrebujeme:

100 ml teplého mlieka

100 ml kyslej smotany (izbovej teploty)

2 PL kryštálového cukru

8 g sušeného droždia

2 vajcia

60 g rozpusteného masla

1 ČL vanilkového cukru

600 g hladkej múky

1 ČL soli

1 PL mlieka

mak na posypanie

Postup:

Do väčšej misy si nalejeme mlieko a pridáme kyslú smotanu. 

 

 

Následne nasypeme 2 lyžice cukru a sušené droždie. 

 

 

Všetko pomocou metličky dobre premiešame. 

Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste stáť asi 30 minút, aby sa kvások aktivoval.

Medzitým si oddelíme z jedného vajíčka žĺtok od bielka. 

 

 

Žĺtok si prikryjeme v miske potravinárskou fóliou, aby nám neoschol.

Bielok zmiešame s druhým celým vajíčkom. 

Vajíčka následne nalejeme do vykysnutého kvásku. 

Pridáme tiež rozpustené maslo spolu s vanilkovým cukrom a všetko dobre zapracujeme metličkou. 

 

 

Teraz pridáme preosiatu múku, lyžičku soli a vypracujeme hladké cesto. 

Misku si vymastíme olejom a vložíme do nej vypracované cesto.

Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou, bavlnenou utierkou a odložíme na teplé miesto na 40 minút. 

Pracovnú dosku si vymastíme olejom a preložíme na ňu vykysnuté cesto.

 

 

Premiesime, vložíme naspäť do misy a necháme kysnúť ďalších 40 minút. 

Opäť vyklopíme cesto na vymastenú pracovnú dosku a zrolujeme do valčeka. 

Ten nakrájame na 8 približne rovnakých častí. 

 

 

Jednotlivé kúsky zrolujeme do guličiek, uložíme na dosku.

Prikryjeme bavlnenou utierkou.

A necháme podkysnúť ešte 10 minút. 

 

 

Následne každú guľku rozvaľkáme.

Stočíme do rolky ako palacinku a zopakujeme tento krok s každým kúskom cesta.

 

 

Stočené rolky si vyšúľame a pletieme z nich pletenky, ako v priloženom videu TU.

Tie uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pletenky na plechu prikryjeme bavlnenou utierkou.

A necháme kysnúť 15 minút. 

K žĺtku, ktoré sme si na začiatku odložili do misky, pridáme lyžicu mlieka, vymiešame a použijeme na potretie pleteniek. 

Potreté pletenky posypeme makom a vložíme do predhriatej rúry. 

 

 

Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 – 30 minút. 

Celý postup si môžete pozrieť TU.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes