Keď raz ochutnáte pečivo z tohoto cesta, rodina si ho bude pýtať stále.
Nadýchané pečivo, ktoré je nesmierne chutné.
Ideálne ku kávičke aj na raňajky.
Naučila ma ho moja starká a vždy mi zdôraznila, že cesto je tak lahodné vďaka pridanej kyslej smotane.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte aj skvelý videopostup z YouTube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
100 ml teplého mlieka
100 ml kyslej smotany (izbovej teploty)
2 PL kryštálového cukru
8 g sušeného droždia
2 vajcia
60 g rozpusteného masla
1 ČL vanilkového cukru
600 g hladkej múky
1 ČL soli
1 PL mlieka
mak na posypanie
Postup:
Do väčšej misy si nalejeme mlieko a pridáme kyslú smotanu.
Následne nasypeme 2 lyžice cukru a sušené droždie.
Všetko pomocou metličky dobre premiešame.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste stáť asi 30 minút, aby sa kvások aktivoval.
Medzitým si oddelíme z jedného vajíčka žĺtok od bielka.
Žĺtok si prikryjeme v miske potravinárskou fóliou, aby nám neoschol.
Bielok zmiešame s druhým celým vajíčkom.
Vajíčka následne nalejeme do vykysnutého kvásku.
Pridáme tiež rozpustené maslo spolu s vanilkovým cukrom a všetko dobre zapracujeme metličkou.
Teraz pridáme preosiatu múku, lyžičku soli a vypracujeme hladké cesto.
Misku si vymastíme olejom a vložíme do nej vypracované cesto.
Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou, bavlnenou utierkou a odložíme na teplé miesto na 40 minút.
Pracovnú dosku si vymastíme olejom a preložíme na ňu vykysnuté cesto.
Premiesime, vložíme naspäť do misy a necháme kysnúť ďalších 40 minút.
Opäť vyklopíme cesto na vymastenú pracovnú dosku a zrolujeme do valčeka.
Ten nakrájame na 8 približne rovnakých častí.
Jednotlivé kúsky zrolujeme do guličiek, uložíme na dosku.
Prikryjeme bavlnenou utierkou.
A necháme podkysnúť ešte 10 minút.
Následne každú guľku rozvaľkáme.
Stočíme do rolky ako palacinku a zopakujeme tento krok s každým kúskom cesta.
Stočené rolky si vyšúľame a pletieme z nich pletenky, ako v priloženom videu TU.
Tie uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pletenky na plechu prikryjeme bavlnenou utierkou.
A necháme kysnúť 15 minút.
K žĺtku, ktoré sme si na začiatku odložili do misky, pridáme lyžicu mlieka, vymiešame a použijeme na potretie pleteniek.
Potreté pletenky posypeme makom a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 – 30 minút.
Celý postup si môžete pozrieť TU.
Dobrú chuť!