Ak sa vám nechce vypekať náročné dezerty, tieto koláčiky vás určite potešia.
Môžete ich obmieňať tak, že vytvoríte rôzne verzie výborného sviatočného pečivka – a to všetko z jedinej dávky cesto.
Pečivko je úžasne nadýchané, jemné a skutočne naň potrebujete len 3 prísady.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Autorkou receptu je pani Jana J.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
250 g hera
250 ml smotany na šľahanie
Na obaľovanie:
Práškový cukor
Voliteľné:
Vanilkový cukor
Marmeláda
Bielková poleva
Škoricový cukor
Citrónová kôra
Postup:
Všetky suroviny zmiešame.
Vypracujeme jednotné hladké cesto.
Podľa potreby dosypeme múku.
Zabalíme a necháme odpočívať v chladničke cca 2 hodiny.
Rozvaľkáme na hrúbku asi 4-5 mm.
Vykrajujeme formičkou ľubovoľné tvary.
Pečieme pri 170°C asi 10 minút do ružova.
Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Z jedného cesta 5 verzií pečiva
1. verzia – Vanilkový cukor pridáme do cesta, namiesto sušienok vyformujeme tvar rožtekov a máme skvelé vianočné rožteky. Ešte teplé poprášime práškovým cukrom.
2. verzia – tenšie sušienky spájame marhuľovým džemom a pofŕkame roztopenou čokoládou.
3. verzia – sušienky obalíme v škoricovom cukre a do cesta pridáme aj trochu citrónovej kôry.
4 . verzia (špeciálna) na slano: cesto pripravíme bez cukru, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, potrieme vajíčkom a posypeme soľou.
Táto varianta sa pečie o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to.
5 verzia – z cesta vykrojíme hviezdičky a tie potrieme bielkovou polevou – bielko vymiešané s práškovým cukrom.
Ak sa obávate surového bielka, použite namiesto bielka rum.