Púpavu na jar nájdete takmer všade, ale mnohí ani len netušia o jej liečivých účinkoch.
Môžete si z nej uvariť napríklad púpavový med, ktorý má detoxikačné vlastnosti, znižuje množstvo tukov v pečeni, čím zlepšuje celkové fyzické zdravie, aj stav pleti!
Objavte jeho výhody a naučte sa tento jednoduchý postup prípravy bez varenia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Všetky potrebné informácie sme našli na YouTube kanáli Varenie je zábava.
Púpavový med pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje chuť do jedla a účinkuje pri tráviacich ťažkostiach.
Obsahuje vápnik potrebný na stavbu kostí, vitamín C posilňujúci imunitu, železo podporujúce aby krv účinne roznášala kyslík po celom tele.
Obsahuje tiež antioxidanty bojujúce s chorobami.
Pôsobí potopudne a močopudne.
Poskytuje tiež úľavu pri úpornom kašli a podporuje imunitu.
Vynikajúci je tiež v boji proti sezónnym alergiám.
Aké sú ďalšie zdravotné výhody púpavového medu?
Protizápalové vlastnosti: Púpavový med obsahuje zložky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu v tele. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy, ktoré sú spojené so zápalom.
Antioxidačné vlastnosti: Púpavový med obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Toto môže pomôcť zmierniť riziko mnohých ochorení, vrátane rakoviny.
Podpora trávenia: Púpavový med sa tradične používa na podporu trávenia a zlepšenie metabolizmu. Môže pomôcť aj pri boji proti niektorým gastrointestinálnym problémom, ako je napríklad zápcha.
Liečba kožných problémov: Púpavový med sa používa na liečbu niektorých kožných problémov, ako sú akné, ekzémy alebo suchá pokožka. Môže sa použiť aj ako prírodná zložka do kozmetických výrobkov na starostlivosť o pokožku.
Potrebujeme:
230 – 250 g púpavových kvetov
250 g kryštálového cukru
1 balíček kyseliny citrónovej (alebo citrónovú šťavu)
Postup:
Púpavové kvety si umyjeme, osušíme a natrháme na jednotlivé lupienky.
Potom si ich začneme vrstviť do čistého skleného pohára spolu s kryštálovým cukrom.
Vrstvy pravidelne striedame.
Na vrch nasypeme ešte kyselinu citrónovú a uzavrieme viečkom.
Necháme stáť 14 dní na teplom a slnečnom mieste.
Po uplynutí tejto doby skontrolujeme, či sa všetok cukor roztopil.
Keď sa tak stalo, vzniknutý med trochu premiešame.
Teraz si zoberte gázu alebo čistú nylonovú ponožku a prefiltrujte čistý med.
Poriadne postláčajte, aby ste ho získali čo najviac.
Skladujte v chladničke, kde vydrží až 1 rok.
Pre celkové zdravie užívajte 1 čajovú lyžičku každé ráno na prázdny žalúdok.
Veľa zdravia!