Plnené vajíčka sú jednoduché na prípravu dajú sa veľmi dobre variovať, je to nebeské privítanie, ktoré má na veľkonočnom stole isté miesto.
Plnené vajíčko môžete naplniť čímkoľvek, oplatí sa experimentovať a pripraviť si pochúťku so špeciálnymi príchuťami k príležitosti sviatku.
Úžasné tipy na prípravu lahodných plnených vajíčok z portálu sobors.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Krémové variácie
Pri plnených vajíčkach sa kladie dôraz na smotanu.
Namiesto toho však môžeme použiť niečo iné a zvyšný žĺtok môžeme odložiť bokom.
Namiesto vaječných žĺtkov môžeme použiť kyslú smotanu, tvaroh alebo tvarohový krém.
Prípadne maslový krém a pyré zo zeleniny alebo mäsových výrobkov.
Urobte to takto
Ak by ste chceli obohatiť uvarené vajíčko o mäsový výrobok, máte na výber niekoľko možností.
Najjednoduchším riešením je vymiešať vaječný žĺtok s majonézou alebo kyslou smotanou do hladka a potom do krému vmiešať na kocky nakrájanú klobásu alebo šunku.
Nezabudnite na koreniny.
So šunkou môžete pridať aj sušené paradajky alebo bazalku, pri klobáske použite pikantnejšie príchute.
Ako základ môžete použiť aj tuniaka z konzervy.
Jednoducho ho rozmixujte na pyré a použite ako náplň.
Do lodičky z vaječných bielkov môžete pridať aj mäsovú paštétu, použiť môžete aj kačaciu alebo husaciu pečeň, tiež v pyré.
Skúste to s tvarohom namiesto žĺtka, pre jarnú atmosféru pridajte kôpor.
Takto pripravené vajíčko je jednoduché, no sýte.
Ak použijete smotanový syr, tak k nemu prihoďte restovanú zeleninu, nadrobno nakrájanú pečenú papriku, uhorku anglický zeler, ale ho môžete vyskúšať aj obohatený o kapary.
Pre labužníkov možno do lodičky z bielkov pridať nivu a nahrubo nasekané vlašské orechy a ak by ste chceli použiť zdravú plnku, potom je skvelou voľbou aj avokádo.
Možnosti korenia
Do plnky môžete okrem mletého korenia primiešať aj čerstvé koreniny.
Použite pažítku, kôpor, bazalku, koriander, jalapeňo, sušené paradajky, strúhaný chren, šalotku, ale plnku môžete urobiť chutnejšou, ak ju obohatíte o reďkovky.
Dobrá rada pri varení
vajcia vložte do osolenej vriacej vody, varte ich 9-10 minút – na plnenie sú potrebné vajcia uvarené natvrdo
uvarené vajcia ochlaďte pod studenou vodou a potom ich ošúpte
vajcia rozrežte na polovicu, žĺtky vložte do samostatnej nádoby a potom už len stačí vymyslieť, akú plnku použijete na prípravu
Na plnené vajíčka potrebujeme:
10 vajec
10 dkg masla
4 PL majonézy
soľ a korenie podľa chuti
4 párky
1 PL horčice
1 červenú cibuľu
hrsť petržlenovej vňate
Postup:
Vajcia varíme 10 minút po zovretí.
Uvarené vajcia vložíme do studenej vody, ošúpeme a potom pozdĺžne prekrojíme na polovicu.
Žĺtok pomocou malej lyžice vyberieme a vložíme do misky.
Medzitým uvaríme párky na mäkko.
Vaječný žĺtok a párok prepasírujeme cez sitko – je to pomalší, ale elegantnejší spôsob.
Musíme dosiahnuť veľmi krémovú textúru.
Vmiešame zmäknuté maslo, dôkladne prepracujeme vidličkou alebo kuchynským robotom.
Pridáme horčicu, majonézu, korenie a soľ.
Cibuľu nastrúhame na strúhadle s malými otvormi a pridáme do zmesi.
Môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať.
Rozpolené bielky poukladáme na tácku, naplníme krémom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť.