Vyprážaný syr je obľúbenou slovenskou špecialitou.
Lenže niekedy sú s ním problémy.
Vyteká na panvicu alebo sa rýchlo pripaľuje.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Obom problémom je možné ľahko zabrániť a v tomto článku sa vďaka portálu toprecepty dozviete ako.
Vyprážaný syr v histórii
Formy vyprážaného syra by sme mohli nájsť už v stredovekých receptároch, objavoval sa napríklad v talianskej kuchyni.
Na konci 19. storočia sa syr začal obaľovať v trojobale a podával sa v chudobnejších viedenských rodinách ako náhrada mäsového rezňa.
Ako podávať vyprážaný syr?
Väčšinou sa podáva s tatárskou omáčkou a varenými zemiakmi, ale môžete si ho vychutnať aj v iných kombináciách.
Ako prílohu si môžete vybrať napríklad aj zemiakové pyré alebo hranolky.
Pri príprave vyprážaného syra často vzniká jeden zásadný problém, a to ten, že syr vyteká už pri vyprážaní.
Vy samozrejme chcete, aby tento proces nastal až na tanieri.
Máme triky, ako tomu zabrániť.
Syr na toto jedlo starostlivo vyberajte
Výber syra je veľmi podstatný.
Záleží na jeho druhu a tučnosti.
Väčšinou sa smaží eidam, ale výnimkou nie je ani gouda, ementál, prípadne čedar.
Dôležité je, aby mal syr obsah tuku aspoň 30 %.
Po rozkrojení bude vyprážaný syr tiecť.
Napríklad taký Hermelín vyteká tiež, ale o trochu viac, a s tým treba počítať.
Obľúbená je aj obaľovaná Niva alebo syrečky.
Niekto nedá dopustiť na kombináciu dvoch plátkov syra, preloženými plátkom šunky ako je to uvedené v tomto recepte.
Tretím dôležitým bodom je hrúbka syra na obaľovanie.
Ukrojiť by ste mali 1cm plátok.
Nechcete totiž, aby sa rýchlo pripálil (v prípade, že by bol veľmi tenký) a ani aby sa zle vyprážal (keď by bol veľmi silný).
Obaľte syr s využitím troch trikov
Obyčajne sa syr obalí v hladkej múke, vajciach a strúhanke.
Lenže skúsené kuchárky upozorňujú na to, že je lepšia múka polohrubá , ktorá bude na syre lepšie držať.
Vajcia nesoľte, pretože syr je slaný dosť, rovnako ako strúhanka.
Dôvodom je tiež to, že osolené vajcia často rednú, a potom sa zle spájajú s múkou a strúhankou.
Pokiaľ sa vám pri obaľovaní tvoria žmolky, bez milosti ich dávajte bokom, pretože by na syre nevyzerali pekne.
Proces obaľovania nemá byť násilný.
Ingrediencie k syru nepritláčajte veľkou silou, aby obal nepraskal.
Keď raz syr obalíte, ideálne je urobiť to ešte raz.
Dve vrstvy zaistia, aby syr nevytekal.
Vyprážaný syr najskôr odložte do mrazničky
Mraznička a vyprážanie vyzerá trochu ako zvláštna kombinácia, podľa niektorých je však nevyhnutná.
Keď chcete, aby sa syr roztiekol na tanieri namiesto panvice, dajte ho vopred do mrazničky.
Otázkou je iba to, kedy ho vykonať.
Tu sa názory rôznia.
Niekto radí pred obaľovaním, iní zase až po ňom.
Šéfkuchári majú jasno a obalený syr odporúčajú nechať pred vyprážaním na linke pri izbovej teplote asi 10 minút odpočívať.
Vrstvy lepšie prelínajú, budú pevnejšie a je väčšia pravdepodobnosť, že syr nevytečie.
Strážte si spôsob vyprážania syra
Syr treba smažiť vo vysokej vrstve tuku.
A čo by tým tukom malo byť?
Vhodné sú tuky s neutrálnou chuťou a vysokým dymovým bodom.
V tejto pomyselnej súťaži vyhráva repkový olej.
Využite fritézu s čerstvým olejom alebo zvoľte malý, ale vyšší kastról.
Syr musí „plávať“ a nesmie nasiaknuť mastnotou.
Syr vložte do dobre rozohriateho oleja (po vhodení kúska strúhanky začne peniť).
Ako dlho vyprážať obaľovaný syr?
Väčšinou stačí minúta (max. 90 sekúnd) z každej strany.
Obráťte ho len raz.
Usmažený syr opatrne vyberte a položte ho na papierovú utierku, ktorá pojme zbytočný tuk.
Potom už nezostáva nič iné, ako vybrať jeden z variantov príloh, či už bude zemiaková, alebo šalátová, prípadne pridať tatarku, ideálne domácu.