Pripravte si doma tradičný ukrajinský veľkonočný koláč podľa nášho nenáročného receptu.
Nenahraditeľná hrozienková chuť vás bude sprevádzať sviatočnými dňami.
Famózny recept na legendárny veľkonočný koláč z youtube kanála Ellen’s Kitchen.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
80 ml teplého mlieka
1 PL kryštálového cukru
7 g suchého alebo 18 g čerstvého droždia
1 PL múky
2 vajcia
2-3 PL pomarančovej šťavy
kôru z jedného pomaranča
40 g masla
štipku soli
100 g kryštálového cukru
300-350 g múky
Na plnku:
80 g masla
100 g hrozienok
Postup:
Do menšej misky pridáme droždie.
Pridáme cukor a nalejeme teplé mlieko.
Nakoniec pridáme múku.
Premiešame a necháme 10 minút kysnúť.
Do hlbokej misy pridáme vajcia.
Nasypeme cukor a štipku soli.
Nalejeme roztopené maslo a pomarančový džús.
Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a metličkou premiešame.
Pridáme kvások a zamiešame.
Postupne pridávame múku a miešame.
Rukou vymiesime hladké cesto.
Misku prekryjeme fóliou a necháme 40 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto vytvarujeme na stole.
Rozdelíme na dve rovnaké časti.
Cesto rozvaľkáme a potrieme zmäknutým maslom.
Posypeme hrozienkami a zrolujeme.
Druhú časť cesta rozvaľkáme, potrieme maslom a posypeme hrozienkami.
Na kraj položíme zrolované cesto a zrolujeme do jednej rolky (viď video).
Roládu rozrežme pozdĺžne, ale nie celkom – necháme cca 2 cm (viď video).
Potom cesto zrolujeme do tvaru ulity a vložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (viď video).
Formu prekryjeme fóliou a necháme 30 minút odpočívať.
Koláč vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 50 minút pri teplote 160°C.
Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: