Zdá sa, že tento rok sa na obľúbené trhy asi nedostaneme a preto je skvelé, keď si typické pochúťky zo stánkov budeme vedieť pripraviť doma.
Jednou z nich je aj môj obľúbený Podplameník, starý recept na slaný koláč, ktorý robila už moja prababka, ale dlhé roky som ho nejedla.
Na víkend si spravím aspoň na dva plechy podľa tohoto receptu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Odporúčam ho každému, kto chce toto staré pečivo vyskúšať.
Potrebujeme:
Cesto:
2 zemiaky
1 dcl mlieka
1 lyžičku cukru
1/2 čerstvého droždia
500 g hladkej múky
1 vajíčko
3 lyžice oleja
1 lyžica soli
Ďalej:
1 kyslá smotana
1 bryndza
Klobása
Slanina
Červená cibuľka
Voliteľné:
Zelená cibuľka
údené mäsko
prípadne môžete okraje potrieť trochou oleja s cesnakom
Postup:
Zemiaky si uvaríme klasicky v šupke.
Necháme vychladnúť a následne ošúpeme.
V miske si pripravíme kvások z droždia, 1 dcl teplého mlieka, lyžičky cukru a rozmeleného droždia.
Počkáme, kým kvások vyjde a zatiaľ si nachystáme ďalšie prísady.
Do väčšej misky dáme hladkú múku, vajíčko, olej, soľ, roztlačené zemiaky.
A nakoniec pridáme aj kvások.
Podľa potreby pridávame vlažné mlieko (cesto by malo byť vlažné).
Cesto prikryjeme utierku a na teplom mieste necháme klasicky vykysnúť.
Keď cesto vykysne, nachystáme si plech na pečenie a dobre ho vymažeme olejom.
Na cesto rozložíme cesto a dobre ho ponaťahujeme až ku krajom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
Keď je cesto upečené, natrieme plnkou.
Plnka:
zmiešame kyslú smotanu s bryndzou a natrieme na cesto.
Pridáme nakrájanú slaninku, klobásu a nadrobno nakrájanú cibuľku.
Dáme ešte na pár minút zapiecť a podávame.
Nikiekto už ani nezapeká, ale my to tak máme radšej.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)