Jemný šťavnatý dezert s lahodnou kávovou príchuťou s nádychom čokolády.
Dezert pripravíte jednoducho bez použitia rúry a želatíny – výborne sa hodí ako sladkosť po obede alebo večeri.
Vynikajúci recept na kávový dezert s čokoládou z youtube kanála La Cocina de Loli Dominguez.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
dlhé piškóty
250 ml espresso kávy
30 g kryštálového cukru na osladenie kávy (2 PL)
2 PL Baileys likéru
Na plnku:
600 ml mlieka
200 ml smotany na šľahanie
120 g kryštálového cukru
250 g mascarpone
50 g masla
4 g rozpustnej kávy (1 PL)
70 g kukuričného škrobu (7 PL)
100 ml likéru Baileys
Na čokoládový krém:
200 g lupienkov tmavej čokolády
4 PL smotany na šľahanie
100 g masla
50 g kryštálového cukru
hobliny bielej čokolády na ozdobu (voliteľné)
Postup:
Osladenú kávu nalejeme do misky.
Pridáme likér a zamiešame.
V kávovej zmesi namočíme piškóty a poukladáme ich do formy po stranách vystlanej fóliou.
Do hrnca nalejeme mlieko.
Pridáme škrob a metličkou vymiešame, kým nezmiznú hrudky.
Ďalej pridáme instantnú kávu a zamiešame.
Potom nalejeme smotanu, Baileys a všetko spolu dobre premiešame metličkou.
Hrniec preložíme na sporák a na strednom ohni počas miešania varíme, kým krém nezhustne.
Pridáme cukor, miešame a varíme, kým krém nezačne vrieť.
Sporák vypneme, pridáme zmäknuté maslo, mascarpone a miešame, kým sa ingrediencie nespoja.
Polovicu krému nanesieme na piškóty vo forme.
Pridáme ďalšiu vrstvu piškót namočených v káve a nanesieme ďalšiu vrstvu krému.
Nakoniec pridáme poslednú vrstvu namočených piškót.
Formu prekryjeme fóliou a vložíme minimálne na dve hodiny do chladničky.
Do nádoby s čokoládovými lupienkami pridáme maslo.
Nalejeme smotanu a nasypeme cukor.
Nádobu vložíme cca na 1,5 minúty do mikrovlnky a čokoládu dobre premiešame, kým nevznikne krém.
Polevu nalejeme na vrch dezertu a rozotrieme po celej ploche.
Potom dezert prekryjeme fóliou a vložíme na 4-6 hodín do chladničky.
Po zachladení odstránime formu a fóliu z bokov dezertu a vrch ozdobíme čokoládovými hoblinami.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: