Tento jednoduchý recept na slaný závin mi poradil kamarát.
Odvtedy ho pripravujem takmer pravidelne, keďže moji najbližší sú z neho unesení.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Netradičný recept na lahodný slaný závin z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.
Potrebujeme:
1 fľašu sódy (200 ml)
1 malý pohár rastlinného oleja (100 ml)
1 malý pohár jogurtu (98 g)
1 balenie sušeného droždia (10 g)
1 PL kryštálového cukru (10 g)
1 ČL soli (8 g)
5 šálok pšeničnej hladkej múky (500 g)
Na plnku:
5 veľkých cibúľ
1 ČL soli
1 ČL paradajkovej pasty
1 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL vločiek červenej papriky
nastrúhaný syr
Na potretie cesta:
30 g masla
Na potretie a posyp:
1 žĺtok
sezam
rascu
Postup:
Do misky nalejeme sódu.
Pridáme droždie, cukor a zamiešame.
Ďalej pridáme jogurt, olej a premiešame.
Pridáme soľ, múku a špachtľou dôkladne vymiešame.
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú časť cesta na ďalšie 4 časti.
Z cesta ušúľame guľky a poukladáme ich na pomúčený podnos.
Guľky prekryjeme fóliou a necháme odležať, kým si pripravíme plnku.
Cibuľu nakrájame a osmažíme na troche oleja.
Pridáme soľ, pretlak, čierne korenie, papriku a dobre premiešame.
Plnku preložíme do taniera a necháme vychladnúť.
Na každú guľku cesta položíme kúsok masla.
Cesto roztiahneme na kruh s priemerom asi 15 cm.
Štyri cestá naskladáme na seba.
Cesto poukladáme na podnos, prekryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do chladničky.
Po vybratí z chladničky cesto zväčšíme na cca 25 cm.
Cesto preložíme cez seba na tretiny a trochu roztiahneme prstami (viď video).
Potom cesto rozvaľkáme valčekom a do stredu nanesieme cibuľovú plnku.
Pridáme nastrúhaný syr, cesto uzavrieme a prištipneme prstami.
Závin otočíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Záviny potrieme žĺtkom a posypeme sezamom a rascou.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme do zlatista.
A môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: