Pripravte si doma bezkonkurenčne najjemnejšie a nadýchané šišky podľa nášho jednoduchého receptu.
Snáď neexistuje nikto, kto by šišky nepoznal a ani neochutnal – tieto ste však určite ešte nejedli.
Úžasný recept na najjemnejšie domáce šišky z youtube kanála Qiong Cooking.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky (2 šálky)
205 g mlieka (0,85 šálky)
38 g kryštálového cukru (3 PL)
3 g instantného droždia (1 ČL)
3 g soli (1/2 ČL)
28 g nesoleného masla (2 PL)
rastlinný olej
kryštálový cukor na posypanie
Postup:
Do misky nalejeme mlieko.
Pridáme cukor, instantné droždie a dobre premiešame.
Do zmesi pridáme múku, soľ a dôkladne vymiešame.
Potom cesto vymiesime rukou bez toho, aby sme videli suchú múku.
Cesto prekryjeme.
A necháme odpočívať asi 20 minút.
Po uplynutí doby cesto preložíme na stôl a roztiahneme.
Zmäknuté maslo zabalíme do cesta a začneme miesiť.
Hladké cesto zaokrúhlime a preložíme naspäť do misky.
Cesto prekryjeme a necháme kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom cesto vyberieme na stôl a vytlačíme z neho vzduch.
Cesto rozdelíme na 12 častí (každá po 48 g).
Z každej časti vymiesime guľku.
Do guľky v strede spravíme prstom dieru a potom otvor zväčšíme.
Do stredu vložíme dva prsty a cestom potočíme, aby sa otvor zväčšil.
Šišky položíme na pomúčenú podložku, prekryjeme ich fóliou a necháme kysnúť asi 40 minút.
Po uplynutí doby si namočíme prst do múky a otvor trochu zväčšíme.
Do panvice nalejeme olej a zahrejeme ho na strednom ohni.
Keď teplota oleja dosiahne približne 160°C, vložíme šišky a hneď ich preklopíme.
Potom ich necháme vysmažiť z oboch strán do zlatista.
Ešte horúce šišky obalíme v cukre.
A môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: