Neodolateľné hrozienkové taštičky pripravené podľa tradičného poľského receptu.
Cez víkend som ich chystal doma na detskú oslavu a po sladkej dobrote neostalo ani stopy.
Úžasný recept na lahodné domáce pečivo z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
2 PL kryštálového cukru
5 g sušeného droždia
8 g vanilkového cukru
1 vajce
50 ml rastlinného oleja
430 g hladkej múky
100 g hrozienok
4 PL kryštálového cukru
120 g hladkej múky
100 g masla
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor, droždie a zamiešame.
Ďalej pridáme vanilkový cukor, vajce, olej a dobre premiešame.
Cez sitko preosejeme múku, zamiešame a rukou vymiesime cesto.
Cesto vymiesime do hladka a vložíme do naolejovanej misky.
Misku prekryjeme fóliou a utierkou a odložíme na teplé miesto na 40 minút.
Do menšej misy pridáme hrozienka a cukor.
Ďalej pridáme múku, zmäknuté maslo a rukou miešame, kým nevznikne drobivé cesto.
Nakysnuté cesto preložíme na stôl, roztiahneme a valčekom rozvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika.
Na polovicu cesta nanesieme plnku a preložíme.
Okraje cesta zatlačíme prstami, posypeme múkou a zľahka rozvaľkáme.
Na polovicu nanesieme ďalšiu vrstvu plnky, cesto prehneme, zatlačíme rukou a posypeme múkou.
Cesto jemne rozvaľkáme.
Pridáme poslednú vrstvu plnky, cesto prehneme a celý proces zopakujeme.
Cesto nakrájame na 12 kusov.
Okraje cesta prehneme smerom dovnútra, aby nám vznikla taštička (viď video).
Pečivo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou na 20-30 minút.
Vrch potrieme vajíčkom a posypeme zvyšnou plnkou.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
A pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.
Môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU