Famózny dezert z krehkého maslového cesto a fantastického krému. Ako čerešničku na torte sú piškóty máčané v káve, ktoré dodávajú tomuto zákusku úžasnú chuť.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
50 g masla
1 lyžičku prášku do pečiva
2 lyžice mlieka
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice práškového cukru
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu kaka
Krém:
600 ml mlieka
4 lyžice hladkej múky
300 g masla
200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
200 g dlhých piškót
400 ml kávy
Glazúra:
150 g mliečnej čokolády
1 lyžica masla
2 lyžice mlieka
Postup:
Do múky pridáme nakrájané vychladené maslo a premiešame. Vznikne nám drobivá zmes do ktorej primiešame cukor, vajce, prášok do pečiva a kakao. Vymiesime tuhé cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice – guličky, ktoré vložíme na 30 minút do chladničky.
Po uplynutí tejto doby oba kusy cesta rozvaľkáme na tenké pláty – vaľkáme tak, že si na pracovnú dosku aj na cesto uložíme fóliu. Potom preložíme obrátený plech s rozmermi 25×35 cm, popicháme vidličkou a oba pláty upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov. Cesto sa pečie len pár minút, treba preto dávať pozor, aby sa nespálilo.
Múku rozmiešame v studenom mlieku, preložíme na plameň a za stáleho miešania varíme, kým hmota nezhustne podobne ako puding. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
V inej miske ušľaháme maslo s práškovým cukrom do peny a postupne do tejto zmesi primiešame puding z mlieka a múky.
Na upečený plát cesta navrstvíme ½ krému. Na krém ukladáme piškóty, ktoré z jednej strany na veľmi krátko namočíme do kávy. Na piškóty navrstvíme druhú časť krému a prikryjeme druhým plátom cesta.
Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s mliekom a maslom. Polevu, ktorá nám vznikne nalejeme na vrch dezertu a necháme na chladnom mieste stuhnúť.
Fantastický dezert je hotový.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)