Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele a jej úloha je nevyhnutná pre dobrú kvalitu života.
Keď tento orgán prestane fungovať, ako má, môže dôjsť k mnohým vážnym ochoreniam, ktoré po čase môžu mať fatálne následky.
Našťastie existujú spôsoby, ktoré stimulujú regeneráciu pečene a pomáhajú ju očistiť od toxínov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte túto kúru z portálu mancare-pentru-tine a môže vám pomôcť cítiť sa lepšie.
Postup:
Postup je veľmi jednoduchý.
Stačí, ak do mixéra nalejete 6 šálok vody.
Pridajte 3 bio citróny a 5 stopiek zeleru.
Nakoniec pridajte aj šálku nasekanej petržlenovej vňate.
Rozmixujte a zmes konzumujte po dobu 3 dní.
V tomto čase sa snažte vyhýbať ťažkým jedlám, nepite alkohol a pite veľa vody.
Všimnete si, že na konci tejto kúry sa budete cítiť oveľa lepšie a dokonca môžete aj zhodiť pár kilečiek.
Základné vlastnosti zeleru
Zdravotné benefity zeleru nezahŕňajú len zníženie krvného tlaku.
Táto zelenina je súčasťou rovnakej čeľade ako petržlen a fenikel.
Koreň zeleru je chrumkavý a často sa používa pri varení, do polievok či šalátov.
V závislosti od odrody má mierne slanú chuť.
Preto sa odporúča šťavu zo zeleru miešať so sladkými ovocnými šťavami.
Nutričné výhody zeleru
Zelerové listy sú bohaté na vitamín A, zatiaľ čo stonky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu B1, B2, B6 a C plus draslíka, kyseliny listovej, vápnika, horčíka, železa, fosforu, sodíka a esenciálnych aminokyselín.
Organický sodík obsiahnutý v zeleri sa odporúča na konzumáciu, pretože je pre telo nevyhnutný.
Dokonca aj ľudia citliví na soľ môžu bezpečne konzumovať sodík v zeleri, na rozdiel od kuchynskej soli, ktorá ovplyvňuje ich vysoký krvný tlak.
Hoci väčšina potravín počas varenia stráca svoje živiny, väčšina zlúčenín v zeleri odoláva vysokým teplotám.
Zdravotné výhody
Konzumácia zeleru pomáha znižovať krvný tlak.
Keď sa zelerová šťava skombinuje so šťavami z iných rastlín, výhody sa zvýšia pri rôznych podmienkach.
Nedávne štúdie ukázali, že zeler by mohol byť účinný v boji proti niekoľkým formám rakoviny.
Výhody zelerovej šťavy zahŕňajú:
Zníženie kyslosti – dôležité minerály v tejto šťave účinne vyrovnávajú ph krvi v tele a neutralizujú kyslosť.
Tonikum – zelerová šťava pôsobí ako dokonalé tonikum napríklad pre športovcov a po tréningu nahrádza stratené elektrolyty a rehydratuje telo minerálmi.
Prevencia rakoviny – zeler je známy svojimi zlúčeninami, ktoré bojujú proti rakovine a majú úlohu pri zastavovaní vývoja nádorových buniek.
Cholesterol – bolo preukázané, že zelerová šťava účinne znižuje celkový cholesterol, ako aj zlý cholesterol (LDL).
Zápcha – zeler má prirodzený laxatívny účinok a pomáha uvoľniť preťažené nervy.
Zníženie telesnej teploty – pri horúcom počasí a suchom ovzduší sa odporúča vypiť pohár zelerovej šťavy dvakrát až trikrát denne medzi jedlami. Prispeje k normalizácii telesnej teploty.
Diuretikum – draslík a sodík v zelerovej šťave regulujú hladinu tekutín v tele, stimulujú tvorbu moču a pomáhajú odstraňovať prebytočnú tekutinu.
Zápal – polyacetylén v zeleri je úžasný na všetky typy zápalov, ako je reumatoidná artritída, osteoartritída, dna, astma a bronchitída.
Činnosť obličiek – zeler podporuje normálnu činnosť obličiek, prispieva k vylučovaniu toxínov z tela, čím zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.
Zníženie krvného tlaku – denná konzumácia zelerovej šťavy počas týždňa môže viesť k výraznému zníženiu krvného tlaku.
Nervový systém – zásadité organické minerály v zelerovej šťave pôsobia upokojujúco na nervový systém, vďaka čomu je zeler ideálnym nápojom pre tých, ktorí trpia nespavosťou.
Chudnutie – odporúča sa konzumovať zelerovú šťavu počas celého dňa. Zníži chuť na sladké a sýte jedlá.
Kamene v močovom mechúre a žlčníku – zelerová šťava pôsobí nielen močopudne, ale pomáha aj odstraňovať žlčníkové a močové kamene.
Odporúčania na konzumáciu zeleru
Vyberte si zelený zeler, bohatý na chlorofyl.
Uistite sa, že stonky a koreň sú pevné, nie mäkké.
Ak ho chcete skladovať v chladničke, zabaľte zeler do igelitového vrecka alebo mierne navlhčenej handričky.
Nenechávajte ho príliš dlho pri izbovej teplote, aby nezvädol.
Ak sú listy zvädnuté, nastriekajte na ne trochu vody a ochlaďte, aby znovu získali čerstvosť.
Upozornenie:
Pozor! Zeler je šťavnatá rastlina, ktorá je pokrytá psoralénom, čo je skupina zlúčenín, ktoré pôsobia ako obranné látky rastlín a vytvárajú vrstvu, ktorá ju chráni pred plesňami.
Táto ochranná vrstva obsahuje látky, ktoré niektorí ľudia zle znášajú.
Tí, ktorí po konzumácii zeleru pociťujú kožné problémy, môžu byť citliví na psoralen.
Ľudia s nízkym krvným tlakom hlásili po konzumácii zeleru ešte väčší pokles krvného tlaku.
Preto, ak patríte do tejto kategórie, vyhnite sa neustálej konzumácii zeleru.
Veľa zdravia!